China este mulțumită de schimbările făcute de Google – deci, ce s-a schimbat?

google chine cenzorshipAutoritățile dinăuntrul Marelui Zid Chinezesc sunt satisfăcute de modificările făcute de Google versiunii chineze a propriului motor de căutare.

Acesta ar putea fi foarte bine sfârșitul unei lungi saga care a început cu anunțul făcut de Google despre o posibilă retragere din China în numele libertății de exprimare și a culminat cu oprirea variantei chineze a motorului de căutare Google și redirectarea vizitatorilor către motorul Google din Hong Kong.

Dar oficialii de la Beijing nu au fost fericiți de această soluție a redirecționării vizitatorilor amenințând că nu-i va mai înnoi licența anuală ICP lui Google (în baza căreia are permisiunea de a opera în China). În cele din urmă, în loc ca vizitatorii să fie automat redirecționați, Google și-a schimbat strategia și a început să afișeze o pagină de start pe google.cn care are un link pe care n-ai cum să-l ratezi înspre google.com.hk. Se pare că atât a fost îndeajuns pentru a mulțumi autoritățile chineze.

După examinare, am concluzionat că Google a îndeplinit cerințele stipulate în legile și regulamentele relevante” – afirmă Zhang Feng, șeful Diviziei de Dezvoltare a Comunicațiilor într-o conferință de presă.

Acum, că disputa pare să fie gata, ar trebui să ne analizăm ce anume a realizat Google prin acest episod dar mi-e teamă că, în afară de conștientizarea pe o scară mai largă a problemelor de libertate a exprimării și a cenzurii răspunsul ar fi: nu prea multe.

Google și-a respectat decizia de a nu cenzura rezultatele căutărilor făcute din China deși impactul major al anunțului inițial s-a stins în ultimele luni când Mountain View a bătut cumva în retragere.

Ce s-a schimbat? Nicio lege chineză în privința cenzurii nu a fost abrogată. Google.cn este acum doar o pagină de start (care imită aspectul unui motor de căutare) pe care tronează un link către alt motor de căutare care poate fi blocat oricând de către chinezi. Mai mult, deși rezultatele căutărilor făcute pe google.com.hk nu sunt cenzurate, Marele Firewall al Chinei (sau proiectul „Scutul Auriu” – sistemul de cenzură și monitorizare operat de către ministerul chinez de Securitate Publică) poate bloca accesul către link-urile găsite prin intermediul motorului de căutare accesibil la adresa www.google.com.hk

Țin să-l felicit pe Google pentru declarația inițială îndrăzneață despre cenzură și decizia de a o opri în afișarea rezultatelor căutărilor în China. Însă, câteva luni mai târziu compromisul final la care au ajuns Google și China, cu greu mai poate fi asemănat cu o revoluție.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Analize

Etichete:

Despre autor: Deși pare uneori cam supărat pe viață, de obicei se abține de la critici gratuite, preferând să publice cu preponderenţă analize obiective ale diverselor trenduri din IT. Cu toate că este o fire destul de agitată, totuși nu prea deschide gura decât când știe exact ce vorbește. După cum se poate vedea și din gravatarul lui, nu mai are toate țiglele pe casă... Umblă vorba prin sat că Şopârloiul şi TransMix ar fi una şi aceeaşi persoană.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

  1. axelluny spune:

    Am testat ce s-a rezolvat în privința compromisului chinez.S-a dat în mâna ”poporului”posibilitatea dea verifica și cenzura ce anume poate vedea poporul.Banul contează,dă-o dracu de democrație și libertate.Prea multă libertate dăunează la atâta gloată care dacă nu ar fi ținută în mână am avea o nouă dezordine mondială,eventual o organizare de tip mafie chinezească etc.Lucrurile văzute prin anumite prisme dau ca rezultat favorabil pentru ambele parți acest compromis.Ce nevoie este de atâta emancipare pentru chinezoi când ei pot fi în continuare cei care muncesc pentru prosperitatea democrațiilor la prețuri derizorii.Și uite așa prin astfel de logici vedem cu adevărat ce presupune scumpa noastră democrație.


Pingbacks

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Ionutzâ„¢, IT4Fans România. IT4Fans România said: China este mulțumită de schimbările făcute de Google – deci, ce s-a schimbat? @ http://ur.ly/ibqx [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.