Concurența către Steve Jobs: „Nu ne băga în rahatul tău!”

Jobs no phone is perfect

Unul dintre argumentele forte invocate de Steve Jobs la ultima conferință în care Apple a recunoscut în sfârșit că iPhone 4 are o problemă cu antena (deși a subliniat că aceasta a fost muuult exagerată de către mass-media) a fost faptul că toate telefoanele au probleme cu recepția atunci când sunt ținute într-un anumit fel, conductivitatea corpului uman și în special a pielii scăzând impedanța antenelor respectivelor aparate.

La nici o săptămână după amintita conferință, toți marii producători de smartphone-uri i-au dat replica lui  Steve Jobs:

 • Samsung a declarat că nu a avut vreun feedback semnificativ din partea utilizatorilor modelului Omnia II în privința semnalului (o declarație moderată față de ceilalți concurenți datorată și faptului că Samsung vinde multe procesoare pentru gadget-urile mobile produse de Apple);
 • HTC este de părere că problemele cu semnalul cu siguranță sunt o raritate în cazul smartphone-urilor (există cel puțin un proces pe rol între HTC și Apple);
 • Nokia spune că a investit mii de ore studiind comportamentul uman și ar prioritiza calitatea semnalului antenei în defavoarea designului (aluzie la afirmația lui Jobs conform căreia „Apple urmărește atât să mănânce prăjitura cât și să o păstreze” atunci când vine vorba despre sacrificarea designului în favoarea funcționalității sau viceversa);
 • RIM (Research in Motion) – producătorul modelului Blackberry Bold 9700 – a fost mai radical în exprimare, afirmând că Apple încearcă să distragă atenția publicului de la situația dificilă în care se află, încercând să distorsioneze percepția publicului asupra erorilor de design ale antenei lui iPhone 4 iar această încercare este inacceptabilă.

Interesant mi se pare faptul că, atunci când Jobs vorbește despre iPhone 4 nu încetează să se refere la el ca fiind „cel mai șmecher smartphone din lume”, dar când vine vorba despre defectele acestuia, Jobs arată înspre produsele similare ale concurenței și ne spune că „și alea fac la fel”. Dacă este cel mai tare telefon, n-ar trebui să se ridice deasupra mediocrității oferite de concurență?

O altă chestiune care a avut un efect de bumerang asupra lui Apple este algoritmul de calculare a puterii semnalului atunci când acesta este afișat pe ecranul oricărui iPhone începând cu 2007. Steve Jobs este de acord că Apple a greșit când au implementat prima versiune de algoritm, în sensul că au fost prea optimiști cu afișarea semnalului (să ascundă calitatea slabă a rețelei sau să inducă în eroare utilizatorul? Posibil amândouă…). Curios este faptul că primul algoritm avea rezultatul de a arăta utilizatorului un semnal mai bun decât cel real, lucru care face ca scăderea în calitate a semnalului să fie mai drastică în cazul lui iPhone 4 atunci când este atins colțul din stânga jos a acestuia.

iphonedesign both

Oricum, Jobs s-a lăudat că noul algoritm permite afișarea celui mai precis semnal față de orice alt smartphone (iar este iPhone-ul cel mai tare), deși este puțin cam patetic că a fost nevoie ca Apple să treacă prin Antennagate pentru realizarea acestui lucru.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: NoutăţiSmartphone

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

 1. faze tari spune:

  Nu stiu de ce,dar nu-mi place iPhone sub nicio forma …
  Raman la Nokia …

  Si foarte bine ca si-au luat-o cu iphone 4 … rasa lor … :) )

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.