Google cumpără Metaweb în scopul îmbunătățirii rezultatelor căutărilor

metaweb-connect-your-site-to-the-web_s-best-sourcesConform unui anunț postat pe propriul blog, Google a cumpărat Metaweb, o tânără companie specializată în domeniul căutărilor semantice, pentru o sumă care nu a fost făcută publică.

Metaweb dezvoltă atât infrastructura necesară stocării informațiilor semantice pe web cât și Freebase, o bază de date de tipul „open-sourcecare conține cunoștințele omenirii cu scopul de a le face universal accesibile și folositoare (misiunea asta îmi aduce aminte de obiectivul principal al lui Google). Freebase este o imensă bază de date (peste 12.000.000 de obiecte) ce poate fi editată colaborativ, depozitând informații reticulate (cu referințe încrucișate), fiind construită în ideea creeării unui sistem care să pună bazele penru construirea unui web semantic. Freebase permite oricui să contribuie prin organizarea, căutarea, copierea și utilizarea acestor informații. Modul de funcționare a lui Freebase seamănă cu cel al lui Wikipedia diferența fiind că, în loc ca informațiile să fie aranjate pe articole, prezentarea acestora seamănă mai mult cu cea oferită de un almanah, organizat ca o bază de date și lizibilă atât pentru oameni cât și pentru programele software.

Deloc surprinzător, Google achiziționează Metaweb pentru a oferi rezultate ale căutărilor mai relevante, prin caracterisici ca fragmente de informații mai relevante sau răspunsuri la întrebări specifice. Data de baze a celor de la Metaweb care conține informații etichetate îl va face mai „deștept” pe Google atunci când îi vom pune întrebări formulate într-o manieră umană, de genul „Când s-a născut Mihai Eminescu?”. Freebase va fi menținută ca o bază de date gratuită și „open” dar Google va continua să contribuie la dezvoltarea acesteia. Dintr-o postare de pe blogul Freebase aflăm că frecvența de descărcare a bazei de date va fi crescută de la trimestrial la săptămânal, compania afirmând că va continua să lucreze cu partenerii existenți dar nu va încheia noi parteneriate.

Danny Hills, co-fondatorul lui Metaweb a reușit să obține o finanțare de aproape 60 de milioane dolari de la Omidyar Netword, Milennium technology Venture, Benchmark Capital și Goldman Sachs.

Am inclus în articol o demonstrația a principiului de organizare a web-ului promovat de către Metaweb:

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.