O nouă interfață creier-computer permite controlarea roboților cu mișcările ochilor

brain bot
Controlul roboților cu puterea gândului – cu acest dispozitiv i-ai putea comanda unui robot să-ți aducă o bere doar privind înspre direcția frigiderului.
O echipă de cercetători de la Universitatea Nord-Estică din Boston lucrează la o interfață creier-robot care transmite comenzi unui robot prin fixarea cu privirea a unei anumite regiuni ale unui monitor. Sistemul detectează undele cerebrale transmise cortexului vizual al utilizatorului și îi comandă robotului să se miște spre stânga, dreapta și înainte, scrie ziarul Boston Globe.

Fiecare cvadrant al ecranului de calculator corespunde unui comenzi diferite și are o frecvență de reîmprospătare diferită. Dacă te uiți la un cvadrant, cortexul tău vizual va emite pe o anumită frecvență, care este detectată de un electrod din rețeaua de senzori așezată pe capul tău.

Un calculator transformă respectiva frecvență într-o comandă direcțională transmisă wireless unui mic laptop atașat robotului. Robotul poate fi comandat și printr-o conexiune video realizată prin Skype.

Acest sistem este mai mic și mai simplu decât alte interfețe de control cu puterea gândului pe care le-am mai văzut. Noua interfață creier-computer ar putea fi folosită pentru a controla aparate electrocasnice, ne spune profesorul Deniz Erdogmus de la Universitatea din Boston. Începând cu acest an, studenții vor echipa un scaun cu rotile cu echipamentul necesar recepționării de comenzi de la o astfel de interfață, permițând oamenilor paraplegici să se miște prin simpla privire înspre direcția de deplasare dorită.

Studenții din cadrul Laboratorului Sistemelor Cognitive Erdogmus lucrează la câteva dispozitive capabile să detecteze undele cerebrale care le vor oferi oamenilor posibilitatea de a comunica cu roboții și calculatoarele. De exemplu, oamenii cu diferite deficiențe fizice vor putea să folosească această tehnologie pentru a-și controla propriul avatar mecanic.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.


Pingbacks

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Ionutzâ„¢, IT4Fans România. IT4Fans România said: O nouă interfață creier-computer permite controlarea roboților cu mișcările ochilor @ http://ur.ly/gXj2 [...]

  2. [...] mai ales că se înscrie pe trendul controlării dispozitivelor cu puterea gândului, cum ar fi noua interfață creier-computer care permite controlarea roboților cu mișcările ochilor sau planul Japoniei de a construi roboți controlabili cu puterea gândului până în [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.