Microscop atașat la telefonul mobil

Pe cât de rare erau telefoanele mobile în anii 90′ pe atât sunt acum de comune. De la funcția de telefon pe care o aveau la început, acum aproape că știu să facă și cafea, telefonia fiind doar una dintre multitudinea de funcții de care el e capabil. Și dacă tot e atât de răspândit, au început să apară idei de a-l aplica și în alte domenii, cum ar fi realizarea unui dispozitiv pentru măsurarea acuității vizuale. Sau crearea unui microscop mobil.

Ideea cu microscopul mobil le-a venit unor cercetători de la University of California at Los Angeles (UCLA): ei au pus la punct un microscop care se poate atașa la telefonul mobil, transformându-l într-un fel de laborator medical mobil ușor (38 grame) și foarte ieftin (componentele costă undeva în jur de 10$).

După cum se relatează într-un articol din jurnalul Lab on a Chip, microscopul atașat la telefonul mobil este capabil să analizeze mostre de sânge și salivă urmărind diverse microparticule, hematii, leucocite, trombocite și paraziți transmisibili în mediul acvatic (cum ar fi Giardia Lamblia).

Echipa de la UCLA a câștigat recent trei prestigioase premii pentru dispozitiv:

  • un premiu Grand Challenges de la Fundația Bill și Melinda Gates (în valoare de 100000$);
  • premiul National Geographic Emerging Explorer (în valoare de 10000$);
  • premiul CAREER de la National Science Foundation (în valoare de 400000$);

Cu fondurile astfel obținute cercetătorul Aydogan Ozcan intenționează să desfășoare o serie de studii de caz în Africa încercând să stabilească în ce mod ar putea noul dispozitiv să revoluționeze medicina.

Dispozitivul creat de cei de la UCLA nu este o noutate absolută (un microscop atașat la telefonul mobil a mai fost realizat și la University of California at Berkeley (UCB)), însă dispozitivul  celor de la UCLA, denumit de ei LUCAS (Lensless Ultrawide field Cell monitorizing Array platform based on Shadow imaging) este unic prin faptul că nu utilizează lasere și nici lentile fiind astfel foarte mic, ușor și ieftin.

Persoana care utilizează dispozitivul ia o probă de sânge sau salivă, o plasează în dispozitiv și trimite imaginea rezultată către o bază de date automatizată care va furniza informațiile solicitate (cum ar fi concentrația de hematii), informații ce vor fi apoi utilizate la diagnosticarea pacientului.

Ozcan s-a ocupat și de problemele patentelor implicate de noua invenție și a înființat o companie numită Microskia prin intermediul căreia LUCAS va fi lansat pe piață în curând.

Ozcan și echipa lui au dezvoltat și o versiune a microscopului ce poate fi utilizată în absența telefonului mobil, fiind atașată la un calculator prin intermediul unei conexiuni USB.

E clar că pe viitor vor apărea tot mai multe dispozitive care, atașate la smartphone, îl transformă într-un instrument de cost relativ scăzut  prin care pot fi efectuate diverse examene medicale, ajungând să poată înlocui medicul în cazurile ușoare.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.