Microsoft: varianta pe 64 biți a lui Windows 7 câștigă teren

Balanța între varianta pe 32 biți și cea pe 64 a lui Windows 7 pare să încline înspre cea din urmă. La mai puțin de 9 luni de când a fost lansat Windows 7, 46% din calculatoarele care rulează ultimul sistem de operare a celor din Redmond folosesc varianta pe 64 biți, ne spune Microsoft într-o postare pe blogul oficial. Cifra este bună dacă o comparăm cu cele 11% din calculatoarele care rulează Windows Vista pe 64 biți după 3 ani și jumătate de existență.

Windows 32 bit vs 64 bit market penetration

Marele avantaj al unui sistem de operare pe 64 de biți este acela că poate adresa mai multă memorie RAM. O variantă de Windows pe 32 biți poate „vedea” până la maxim 4GB de RAM și folosi efectiv doar vreo 3GB din moment ce acel extra gigabyte este rezervat. Un sistem de operare pe 64 de biți poate accesa teoretic 17 miliarde de gibabytes de memorie RAM. În lumea reală însă, versiunile mai scumpe și mai avansate de Windows 7 pe 64 biți (Ultimate, Enterprise sau Professional) pot lucra cu până la 192GB, în timp ce versiunile mai ieftine sunt mai limitate (Home Premium – 16GB, Home Basic – 8GB și Starter – 4GB).

Microsoft pune creșterea cotei de piață deținută de varianta pe 64 biți a lui Windows 7 pe o seamă de factori. Deși costul memoriei RAM fluctuează, per ansamblu prețurile au scăzut în ultimii ani, fiind mai ieftin acum pentru producători să ofere calculatoare cu mai multă memorie RAM. Și spre deosebire de câțiva ani în urmă, toate procesoarele centrale sunt capabile să ruleze un sistem de operare pe 64 de biți. Drept urmare, mai mulți producători au intrat în clubul celor care promovează sistemele pe 64 de biți și construiesc aproape în exclusivitate calculatoare care rulează astfel de sisteme de operare.

Blogul citează un raport recent al analistului Stephen Baker din Grupul NPD care spune că 77% dintre calculatoarele vândute în America în aprilie 2010 aveau pre-instalată o versiune de Windows 7 pe 64 de biți. De asemenea și companiile se mută înspre 64 de biți conform unui studiu Gartner care prevede că până în 2014 trei sferturi dintre calculatoarea din domeniul afacerilor vor rula versiuni Windows pe 64 de biți.

Desigur că trecerea la sistemele de operare pe 64 de biți are provocările ei. Variantele Windows 7 și Vista pe 64 de biți au nevoie de drivere special scrise pentru acestea – cele valabile pentru 32 de biți nu vor funcționa. Cu toate că producătorii scriu drivere compatibile cu sistemele de operare pe 64 de biți pentru noile periferice pe care le fabrică, utilizatorii care au imprimante, scanere și alte echipamente hardware mai vechi se văd nevoiți să renunțe la acestea din cauza incompatibilității cu noul calculator care rulează Windows 7 pe 64 biți.

Microsoft a pus la dispoziție o pagină web unde cei interesați pot răsfoi și căuta după diferite echipamente hardware și programe software pentru a determina dacă acestea vor rula sub Windows 7 varianta pe 64 biți.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: AnalizeTrenduri

Etichete:

Despre autor: Deși pare uneori cam supărat pe viață, de obicei se abține de la critici gratuite, preferând să publice cu preponderenţă analize obiective ale diverselor trenduri din IT. Cu toate că este o fire destul de agitată, totuși nu prea deschide gura decât când știe exact ce vorbește. După cum se poate vedea și din gravatarul lui, nu mai are toate țiglele pe casă... Umblă vorba prin sat că Şopârloiul şi TransMix ar fi una şi aceeaşi persoană.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

  1. Servere spune:

    Si eu am 7 si il am tot pe 64 de biti.
    L-am primit cu laptopul!

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.