Google, Apple și HTML5 (care, apropo, rupe tot)

HTML5 RocksLa începutul lunii trecute, Apple a lansat un site menit să prezinte în exclusivitate avantajele lui HTML5 pe care apar niște clipuri demonstrative impresionante create doar prin folosirea tehnologiei implicate de HTML5. Dar Apple rămâne tot Apple și aceste clipuri nu pot fi accesate decât prin intermediul browser-ului proprietar, respectiv Safari. Google nu a stat cu mâinile în sân și a contracarat gestul lui Apple prin crearea propriului site în HTML5 care se numește HTML5Rocks (HTML5 rupe sau zguduie tot).

Google și Apple sunt companiile cele mai mare care susțin adoptarea standardului HTML5 de către cât mai multă lume din domeniul IT. De notat aici că ambele companii folosesc motorul de randare WebKit pentru navigatoarele lor web (Google Chrome și Apple Safari). Dar Google și Safari au poziții contradictorii în privința HTML5 pentru platforma mobilă, deoarece amândouă companii folosesc aplicații specifice pentru această platformă care nu sunt codate în HTML5. În ultimele săptămâni, atât Google cât și Apple fac eforturi să ne convingă de faptul că sunt implicate total în susținerea unui web deschis (open source)

HTML5Rocks conține nouă tutoriale care prezintă caracteristicile standardului HTML5. Există chiar și un loc de joacă unde poți încerca să lucrezi cu noul cod. Evident că site-ul poate fi accesat atât cu Google Chrome cât și cu Safari, lucru pe care Google destul de simpatic să-l amintească în comunicatul oficial:

Prezentarea era destinată inițial să ruleze în Google Chrome. Câteva caracteristici experimentale s-ar putea să nu ruleze în alte browser-e deocamdată (Deși s-ar putea să țipi de bucurie când o să vezi că totul funcționează și în Internet Explorer dacă ai plugin-ul Chrome Frame instalat). Dacă vrei să rulezi toate demonstrațiile conținute în prezentare, s-ar putea să fie nevoie să rulezi Chrome cu flag-ul „webgl” activat.

Cu alte cuvinte, „Ia de aici” Apple și (Microsoft). Iată cum descrie Google site-ul HTML5Rocks:

Datorită faptului că HTML5 și tehnologiile sale înrudite acoperă un domeniu atât de vast s-ar putea să fie o adevărată provocare să te obișnuiești cu ele. De aceea împărțim azi HTML5Rock, ca o nouă resursă pentru dezvoltatori și echipe care caută să folosească acum HTML5, inclusiv mai multe informații despre caracteristici specifice și când pot fi aceastea folosite în aplicațiile voastre.

html 5 rocks screenshot>

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.