Ce este Facebook? La ce foloseşte?

Piramida nevoilor umane concepută de Abraham MaslowIntro: Consultam recent ierarhia nevoilor umane concepută de Abraham Maslow şi observam că respectul de sine şi nevoia de socializare se află pe un nivel destul de înalt. Lucru normal de altfel, după ce individul şi-a asigurat nevoile fiziologice, cele de securitate pe termen mediu şi lung şi de dragoste, simte nevoia de a avea un statut social pentru care să fie respectat de către ceilalţi membrii ai comunităţii. Iar dacă pentru satisfacerea acestei nevoi, pe vremuri era de ajuns să te ştie ceilalţi membrii ai tribului de jupân, odată cu transformarea planetei de către fenomenul internet într-un trib mai mare, datele problemei s-au schimbat întrucâtva, deşi dorinţa a rămas aceeaşi.

Dacă înainte ca internetul să fie prezent în fiecare cătun, tinerii socializau cu ocazia horelor sau a şezătorilor (mai recent prin cluburi/discoteci/baruri) printr-un tip de  interacţiune care presupunea prezenţa fizică a oamenilor măcar sub acelaşi acoperiş, în zilele noastre calculatorul (împreună cu site-urile de socializare) au schimbat şi acest aspect al existenţei umane.

Definiţie: Încercând o definiţie sumară a conceptului, prin “site de socializare” înţeleg acel loc virtual unde un individ are posibilitatea de a-şi crea un profil (mai mult sau mai puţin în concordanţă cu realitatea), în care specifică date personale şi de contact, preferinţe, hobby-uri etc, urmărind cunoaşterea altor oameni cu aceleaşi domenii de interes şi schimbarea de informaţii cu aceştia.

După ce în urmă cu o generaţie sau două toată lumea “bună” a internetului umplea canalele de mIRC (să ridice mâna sus cine nu ştie ce înseamnă “asl, pls”… buun, observ că nu există nimeni care să nu fi auzit de mIRC), tineretul progresist de azi care este şi rebel prin excelenţă (cu toţii am trecut prin faza nasoală şi frustrantă a pubertăţii) rupe acum messu-n două sau pierde zeci de ore săptămânal pe siteuri ca Hi5 sau simpatie.ro (nu cred că are rost să înşir aici toată puzderia de site-uri din nişa asta, că au apărut şi astea ca ciupercile după ploaie). Pe la începutul anilor 2000 site-urile care intermediau “găsirea partenerului visat” făceau furori prin rândul celor care nu se descurcau atât de bine în viaţa reală câştigând căruţe de bani pe seama acestora, acum ştirile care ne prezintă căsătoria vreunui cuplu care s-a cunoscut prin intermediul internet-ului nu ni se mai par chiar atât de apetisante, căzând uşor în desuetudine. Şi cu toate acestea, site-urile de socializare au crescut şi şi-au diversificat oferta în speranţa atragerii a cât mai multor discipoli.

Scurt istoric: Unul dintre cele mai de succes siteuri de socializare din zilele noastre este Facebook care, deşi are în spate o istorie puţin haioasă, devine pe zi ce trece tot mai serios. Adică începe să facă bani la modul industrial. Prin 2003 Mark Zuckerberg a inventat Facemash (predecesorul lui Facebook) pe când se afla în al doilea an de studenţie la Harvard. Până acum nimic deosebit, se ştie doar că ăia de la Harvard au o inteligenţă peste media generală. Detaliul delicios este că ideea i-a venit acestuia după ce l-a părăsit prietena şi încerca să facă ceva care să-l ajute să nu se mai gândească la aceasta. Site-ul Facemash a fost şters de pe serverele universităţii şi Mark Zuckerberg ameninţat cu exmatricularea fiind acuzat de mai multe încălcări ale regulamentelor de ordine internă.

În ianuarie 2004 Zuckerberg a fondat thefacebook.com, site care a evoluat continuu de atunci şi în decurs de 6 ani a ajuns să arate aşa cum îl ştie toată lumea astăzi. Din septembrie 2006 oricine care are peste 13 ani şi deţine o adresă validă de e-mail îşi poate crea un cont de Facebook. Mai mult, cei care deţin un cont Facebook pot adera la reţele organizate după oraşe, locuri de muncă, şcoli sau universităţi. Utilizatorii mai pot adăuga prieteni, trimite mesaje ori actualiza profilul personal transmiţându-le astfel cunoştinţelor informaţii despre ei.

Există ţări în care Facebook a iscat controverse, existând perioade de timp în care acesta a fost interzis în Siria, China, Vietnam sau Iran, alături de multe companii ai căror şefi erau iritaţi de faptul că angajaţii pierdeau prea mult timp cu el.

Deşi au exista de-a lungul anilor mai multe tentative de cumpărare a lui Facebook, mai ales după achiziţia din 2005 de către News Corp a celui mai serios concurent, MySpace,  printre companiile interesante numărându-se şi nume mari ca Yahoo, Google sau Microsoft, fondatorul acesteia Mark Zuckerberg a spus totdeauna că nu este interesat să vândă ci vrea ca Facebook să rămână independent. Cu toate acestea, în 2007 Microsoft a anunţat că a cumpărat o feliuţă de 1,6% din Facebook pentru suma de 240 milioane dolari urmând ca în 2008 multimiliardarul din Hong-Kong Li Ka-shing să investească suma de 60 milioane dolari.

Nici problemele de confidenţialitate nu i-au ocolit pe părinţii spirituali ai serviciului, mai ales că serverele acestuia au fost compromise de câteva ori. Din principiu, vizualizarea detaliilor unui profil este restricţionată pentru vizitatori și limitată pentru utilizatorii care nu sunt în relaţii de prietenie. Alte păţanii care au mai apărut prin presă au fost controversele legate de vânzarea sau cumpărarea de “prieteni”, poveste care o putem pune fără emoţii în acelaşi folder cu asta, care îl are ca personaj principal pe celălalt serviciu cu dezvoltare explozivă, respectiv Twitter.

Prezentare: Astăzi Facebook excede prin funcţionalitatea oferită definiţia siteului de socializare enunţată anterior, acesta evoluând într-o platformă unde utilizatorul are acces la mai multe aplicaţii/servicii (numărul estimat al acestora fiind în prezent de peste 40.000). Cele mai populare aplicaţii pot fi accesate chiar de pe prima pagină, iar acestea sunt:

- Wall: câmpul unde fiecare utilizator poate scrie mesaje vizibile celorlalţi utilizatori;

- Pokes: o facilitate de atenţionare a unui utilizator similară “BUZZ“-ului din yahoo messenger;

- Notes: este practic un editor text online care permite şi încărcarea de fotografii, similar cu cele folosite de către platformele de blogging; de asemenea, utilizatorii pot importa postări realizate pe alte platforme de blogging cum ar fi: Xanga, Blogger sau  LiveJournal;

- Photos: utilizatorul poate încărca şi sorta pe albume fotografii, fără limită de număr (spre deosebire de servicii similare ca Flickr sau Photobucket), deşi un album nu poate conţine mai mult de 200 imagini; altă opţiune interesantă este aceea de etichetare a utilizatorilor direct pe fotografie (dacă o fotografie conţine imaginea unui prieten, utilizatorul poate eticheta acel prieten scriindu-i numele, iar acesta va primi o notificare în acest sens şi un link pentru a putea vizualiza fotografia cu pricina);

- Videos: clipuri video cu o mărime maximă de 1024 MB şi sub 20 de minute pot fi încărcate direct pe site sau înregistrate cu ajutorul camerei web (cam ca la YouTube);

- Status: permite descrierea acţiunii curente şi a locaţiei utilizatorului;

- News Feeds: apare în pagina de start a fiecărui utilizator Facebook şi subliniază informaţiile importante despre schimbările petrecute în profilele prietenilor, zilele de naştere ale acestora sau evenimente care vor avea loc în viitorul apropiat;

- Chat: permite discuţii live cu ceilalţi membrii Facebook atât de tipul “unu-la-unu” cât şi în sistem conferinţă (cu ajutorul unor programe suplimentare);

- Events: reprezintă posibilitatea unui utilizator de a-şi anunţa prietenii de pe Facebook despre evenimentele care urmează să aibă loc în comunitatea lor împreună cu trimiterea de invitaţii (care au şi formular de confirmare/infirmare a participării);

câteva dintre cadourile virtuale Facebook

Exemple de cadouri virtuale Facebook

- Gifts: începând cu februarie 2007 utilizatorii Facebook pot trimite cadouri virtuale (însoţite de câte un mesaj) celorlalţi prieteni; primul cadou este gratuit, în timp ce următoarele costă 1 dolar SUA/bucata, deşi sistemul a evoluat în sensul că în prezent pentru 1 dolar se dau 100 de puncte care pot fi folosite şi în alte aplicaţii Facebook;

- Games:  explozia în popularitate a site-urilor de socializare, în frunte cu Facebook a dus la apariţia unei noi categorii de jocuri online, aşa numitele jocuri sociale, care pot fi jucate de două sau mai multe persoane. Cea mai înaltă treaptă a podiumului este ocupată de Farmville, care a anunţat recent că a depăşit numărul de 80 milioane de jucători pe lună, în timp ce este jucat zilnic de aproximativ 30 de milioane. Totodată acesta a câştigat recent titlul de “Jocul social al anului”. Un top al celor mai populare jocuri Facebook poate fi consultat aici.

- Marketplace: lansată din mai 2007, această facilitate permite utilizatorilor Facebook să posteze banere publicitare gratuite din următoarele categorii: “De vânzare”, “Locuinţă”, “Locuri de muncă” şi “Altele”. În 2009 Facebook a transferat proprietatea Marketplace lui Oodle.

categorii aplicaţii FacebookCelelalte aplicaţii sunt împărţite în mai multe categorii dintre care le enumăr aici pe cele mai populare: “Prieteni şi familie“, “Utilităţi“, “Divertisment“, “Sport“, “Doar pentru distracţie” şi “Business“.

Limita maximă de prieteni ai unui utilizator Facebook este de 5.000 (oricum trebuie să fii o persoană importantă ca să ai 5.000 de prieteni). Cei care se lovesc de această limită au posibilitatea de a-şi transforma profilul Facebook într-o pagină web (un fel de mini-site local) pe care cei doritori o pot urmări devenind fani ai acesteia.

Monetizare: Deşi avea de ceva ani buni încoace un număr impresionant de utilizatori, de ordinul zecilor de milioane, Facebook a înregistrat pentru prima oară profit în septembrie 2009. Folosirea site-ului este gratuită pentru utilizatorii acestuia, veniturile fiind obţinute din afişarea de banere publicitare (nişte drepturi de afişare a acestora având şi Microsoft). După ce în noiembrie 2008 Mark Zuckerberg afirma că monetizarea Facebook după modelul motoarelor de căutare nu va funcţiona, site-ul câştigă bani tot din (surpriză?!) afişarea de banere publicitare dar cu câteva diferenţe notabile faţă de cele care le ştim cu toţii de pe alte site-uri. Fiind un site de socializare, oamenii tind să-şi piardă petreacă destul de mult timp pe acesta, timpului de afişare a reclamelor crescând astfel direct proporţional. Deci expunerea îndelungată este garantată. O altă diferenţă o constă în relevanţa reclamelor afişate care este aproape de 100% în cazul Facebook din cauză că acestea sunt sortate automat în funcţie de preferinţele pe care şi le alege utilizatorul la crearea contului (de exemplu dacă tu îi spui lui Facebook că eşti interesat în finanţe-bănci, în sidebar-ul din dreapta sus vor fi afişate reclame din acest domeniu). Mai umblau prin Zvonlandia la un moment dat nişte şuşoteli conform cărora Facebook ar intenţiona să-şi taxeze utilizatorii acestuia pentru accesarea şi folosirea lui, lucru infirmat categoric de către oficiali (e la mintea cocoşului că traficul ar urmări rapid o pantă descendentă cu repercusiuni vizibile şi în numărul de afişări a banerelor publicitare şi, implicit a încasărilor).

Epilog: Săptămâna aceasta Facebook a trecut pe locul 2 în topul site-urilor cu cel mai mare trafic din SUA, detronând astfel o legendă vie, respectiv Yahoo. În aceeaşi perioadă Facebook a anunţat că a reuşit înjumătăţirea timpului de încărcare a site-ului în ultimele 6 luni (pentru utilizatorii din SUA). Acest câştig în viteză s-a realizat prin micşorarea fişierelor care trebuie încărcate de pe serverele companiei, împărţirea aceloraşi coduri HTML şi CSS de către mai multe pagini Facebook, optimizare Javascript şi împărţirea paginilor web în sub-pagini care deşi se încarcă separat şi consecutiv, impresia generală furnizată este aceea că site-ul este mai rapid. Cu toate aceste eforturi, nu puţine plângeri de încărcări lente şi “agăţări” ale siteului continuă să apară. Lucru relativ normal pentru o platformă care are peste 400 milioane de utilizatori care-şi petrec din ce în ce mai mult timp folosind-o.
O altă noutate o constituie interconectarea Facebook cu Paypal» , un nou univers de posibilităţi fiind astfel făcut accesibil utilizatorilor.
În concluzie să fiţi atente, fetelor, cui intenţionaţi să-i daţi papucii în viitorul apropiat că nu se ştie niciodată ce miliardar în devenire aveţi pe post de prieten :)
Share on Facebook
Share on LinkedIn

un business e-commerce care permite efectuarea de plăţi şi transferul unor sume de bani prin internet. Paypal este o alternativă electronică a metodelor tradiţionale de plată cum ar fi cecurile bancare sau ordinele de plată.Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: AnalizeGlosarNoutăţiTrenduri

Etichete:

Despre autor: Este fetiţa trupei, cea guralivă şi amuzantă; ne place s-o buzărim de câte ori avem ocazia ca s-o ofticăm, dar nu ne iese întotdeauna pentru că din nefericire ține la glumă. Atenție, deși e fată nu trebuie subestimată pentru că este deţinătoarea unor cunoştinţe solide de IT pe care ştie să le pună în ecuație ca să obțină ce vrea.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

 1. axelluny spune:

  Fenomenul acesta “FEISBUCI” MIE PERSONAL MI SE PARE O MARE PORCARIE,un nonsens si o pierdere de timp.Nu-i inteleg deloc pe cei care se dau in gat dupa asa ceva, gandind foarte pragmatic,dar constatand nivelul de cultura foarte redus al tinerilor din ziua de astazi chiar nu ma mira aceasta amploare a asazisei socializari.Eu vad internetul ca un cumul al inteligentei speciei,ca o resursa a informatiei in continua expansiune,in care individul conteaza mai putin,si doar informatia are prioritate.Ideea enumerata mai sus in ceeace priveste scopul si posibilitatile lui facebook si anume” cei care deţin un cont Facebook pot adera la reţele organizate după oraşe, locuri de muncă, şcoli sau universităţi. Utilizatorii mai pot adăuga prieteni, trimite mesaje ori actualiza profilul personal transmiţându-le astfel cunoştinţelor informaţii despre ei.”nu prea corespunde cu realitatea.Aceste lucruri sunt facute ca sa fie exploatate cu usurinta de cei direct interesati si anume de serviciile secrete,si de cei cu tendinte autoritare de a tine in frau masele din ce in ce mai numeroase.In final toti vor ajunge la faza care vor dori sa-si stearga profilul si eventual nu vor mai putea.Pe ansamblu facebook si jocurile video pe compiuter =irosirea timpului,si divertisment pentru prosti.Cand vad la televizor pe nenea ala mare “bebe boantza “ca ne trimite la profilul lui pe facebook sa vedem traficul din Bucuresti,realizez ca degeaba e mare ca are nevoie de ursuleti si zdranganele.Ar fi multe de spus despre facebook dar e prea evident pentru a mai insista.

 2. puiu spune:

  Facebook va fi intotdeauna o oaza pentru agatat, cind vrei o aventura.


Pingbacks

 1. [...] cineva grijă de site-ul ăsta??? WTF?!”, și te duci să-ți verși nervii pe Twitter (sau pe Facebook când Twitter nu merge). Dacă ai mulți urmăritori pe Twitter vei afla curând că altora le [...]

 2. [...] cu pricina se numește Farmville și este una dintre cele mai populare aplicații de gen de pe Facebook, rețeaua socială unde oamenii își omoară aproximativ 927 de milioane de ore pe lună [...]

 3. [...] Facebook este o reţea de socializare, în care fiecare mai scrie ce a făcut, pe unde a umblat, în ce “toane” este sau melodia preferată… [...]


Trackbacks

 1. bagamare.ro spune:

  Ce este Facebook? La ce foloseşte? | IT4Fans – te ajută să te miști în IT!…

  Intro: Mă uitam recent pe ierarhia nevoilor umane concepută de Abraham Maslow şi observam că respectul de sine şi nevoia de socializare se află pe un prag destul de ridicat. Lucru normal de altfel, după ce individul şi-a asigurat nevoile fiziologice, c…

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.