Cum e să lucrezi la Google

Astăzi a apărut o discuție interesantă pe Reddit (știți voi, agregatorul ăla de conținut web concurent al lui Digg.com), în care angajații Google sunt invitați să-și descrie experiența de a fi angajat al gigantului din lumea IT.

Campusul în care lucrează majoritatea angajaților Google din America se numește Googleplex (Complexul Google) fiind situat la adresa 1600 Amphitheatre Parkway în Mountain View, Santa Clara, California.

Googleplex

Replicile sunt anonime și ar trebui tratate ca atare. Cu toate acestea unele par reale, dezvăluind detalii fascinante despre cultura de corporație, strategia și viața de zi cu zi al unui angajat Google. Experiențele povestite sunt în marea lor majoritate pozitive dar câteva descriu și părțile mai puțin apetisante a statului de „Googler”.

Iată câteva citate interesante din discuția amintită mai sus:

CinoBoo: Sunt aici de vreo 5 ani. Poți citi despre părțile bune peste tot, așa că voi încerca să ofer un punct de vedere diferit bazat pe faptul că am lucrat în trecut la alte companii software

O problemă comună este ușurința de a deveni un răsfățat pentru ai la dispoziție atâtea beneficii. Câteva birouri au dezvoltat culturi distincte ale acestor drepturi și oamenii se plâng de calitatea bezelelor de pe negresele gratuite. Este stânjenitor să te afli lângă niște oameni care s-au transformat în niște copii răsfățați.

O problemă tehnică specifică aici este existența unui suport foarte solid pentru operații – ceea ce înseamnă că există o mulțime de oameni a căror job este să mențină sistemele în funcțiune. Inginerii nu cară după ei în mod normal pagere și sunt solicitați destul de rar. Partea pozitivă este că aceștia se pot concentra pe dezvoltare, dorm cât au nevoie și pot fi astfel mult mai productivi. Partea negativă este că pot pierde ușor contactul cu ce se mai întâmplă prin data centere și uneori chiar și cu clienții acestora. Este un compromis. Cel puțin Google este conștient de acest aspect și folosește programe stimulative pentru a ispiti inginerii să petreacă timp în roluri operaționale.

În cele din urmă, compania este puternic implicată în „generarea norocului”, ceea ce înseamnă că încearcă o mulțime de lucruri în speranța că eforturile vor fi răsplătite prin reușita unui număr minim dintre acestea.

GoogleEmployee22k: Google este un loc minunat de muncă. Acestea sunt lucrurile care-mi plac la job-ul meu:

1)   Toată lumea este super-deșteaptă;

2)   18 feluri diferite de prăjituri;

3)   Micul dejun, prânzul și cina sunt gratuite;

4)   Mâncarea este de calitate „gourmet” (bar de omlete, bucătari care-ți fac sandvișuri personalizate, diferite tipuri de băuturi și snask-uri gratuite non-stop);

5)   Conferința pe biciclete a celor 7 persoane;

6)   În fiecare zi de Vineri Larry Page, Sergei Brin sau Eric Schmidt (primii 3 oameni din managementul superior de la Google) ne ascultă – personal – întrebările și primim bere gratis;

solyanik: Instituția managementului este groaznică. Un manager obișnuit are între 50 și 100 de angajați astfel că, chiar și în cazul în care acesta studiază rapoartele fiecăruia doar 30 de minute pe lună, asta înseamnă că muncește constant 2 săptămâni (jumătate din timp), având doar puțin timp de răgaz. Asta înseamnă că nu-i mai rămâne prea mult timp pentru interacțiune cu oamenii. Drept urmare, managerii nu au puterea să participe la deciziile tehnice, nu au prea multe de spus în evaluarea performanței (aceasta fiind făcută de către comitete) și nici chiar în privința angajărilor (făcute la fel, tot de către comitete). Am întrebat angajații Google mai vechi ce fac managerii pe aici și aceștia mi-au răspuns la unison: „Nu știu”. Aproape toate deciziile manageriale la care am fost martor de când lucrez la Google (majoritatea acestora în privința alocării de resurse noilor proiecte) nu au fost grozave și singura modalitate prin care mi le-am putut explica au fost că s-a ajuns la ele ca urmare a unor bătălii politice interne între diferiți jucători din procesul de management.

Aspectul pozitiv a fost, după cum am spus și mai sus, că managerii nu au un rol prea determinant în operațiunile zilnice ale companiei. Dar dacă-ți place să fii un manager tehnic și dacă aceasta este cariera ta actuală, atunci cu siguranță Google nu este pentru tine.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Deși pare uneori cam supărat pe viață, de obicei se abține de la critici gratuite, preferând să publice cu preponderenţă analize obiective ale diverselor trenduri din IT. Cu toate că este o fire destul de agitată, totuși nu prea deschide gura decât când știe exact ce vorbește. După cum se poate vedea și din gravatarul lui, nu mai are toate țiglele pe casă... Umblă vorba prin sat că Şopârloiul şi TransMix ar fi una şi aceeaşi persoană.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.