NASA testează cu succes un modul pentru aselenizări de precizie

“Project M” este un proiect lansat la 1 ianuarie 2010 la Johnson Space Center (lângă Houston) cu scopul de a trimite un modul care să aselenizeze cu un robot pe nume Robonaut 2 la bord, având ca termen de implementare 1000 zile de la lansarea proiectului. De unde vine “M”? Poate fi numeralul roman 1000 dar poate fi și inițiala de la “Moon”.

Robonaut2 este un robot antropomorf capabil să efectueze operații complexe cu mâinile, putând manevra toate uneltele pe care le manevrează în mod obișnuit astronauții eliminând astfel necesitatea de a dezvolta unelte speciale doar pentru uzul unui robot (poate chiar să țină un marker în mână și să scrie – și scrie al naibii de rotund, de regulat și de frumos, ca o femeie :P ).

Cum încă teleportarea este departe de a se număra printre metodele de deplasare care ne stau la dispoziție, modulul care-l va transporta pe Robonaut2 pe lună se va baza tot pe clasicul motor de rachetă.

Echipa a testat cu succes în 23 iunie un prototip numit RR-1 al modulului de aselenizare prevăzut cu un sistem de ghidare și navigație numit GENIE (Guidance Embedded Navigator Integration Environment), proiectat pentru a executa aselenizări de precizie. Sistemul GENIE include algoritmi complecși care procesează în timp real informațiile de la altimetrul laser, senzorii GPS și senzorii inerțiali pentru a menține echilibrul modulului și a-l dirija spre punctul de aselenizare ghidând motorul de rachetă corespunzător.

Mai multe detalii în filmulețul realizat cu ocazia testului (dacă te grăbești și vrei să vezi modulul la treabă sari peste explicațiile introductive și mergi direct la 4:12):

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.