IBM revine la răcirea cu apă pentru supercomputere și migrează înspre Firefox

IBM logoIBM a livrat ieri unui institut elevețian de tehnologie primul supercomputer Aquasar care este răcit cu apă. Sistemul are nevoie cu 40% de mai puțină energie pentru a se răci decât un sistem bazat pe ventilarea aerului, iar căldura disipată poate fi folosită pentru încălzirea clădirilor.

Sistemul funcționează datorită unor răcitoare cu lichid bazate pe o arhitectură cu micro-canale care sunt atașate direct pe procesoare, unele dintre principalii vinovați pentru generarea de căldură într-un sistem informatic. IBM afirmă că apa este de 4.000 de ori mai eficientă la îndepărtarea căldurii decât aerul. În trecut, apa era în mod obișnuit folosită pentru a răci calculatoarele de tip mainframe» și alte sisteme mari de calcul dar de obicei apa era menținută la o temperatură scăzută.

Ca element de noutate, apa folosită pentru răcirea sistemului Aquasar este caldă, în jurul a 60 de grade Celsius. Aceasta funcționează deoarece chiar și la această temperatură apa este suficient de rece pentru a putea captura suficientă căldură de la procesoare menținându-le sub limita lor maximă de încălzire care este de 85 grade Celsius. Temperatura apei la ieșirea din sistem este de aproximativ 62 de grade Celsius și poate fi folosită la încălzirea clădirilor în care este găzduit (sistemul).

Această tehnologie de la IBM ar putea ajuta la reducerea costurilor centrelor de date („data centers”), care folosesc până la 50% din energia consumată pentru răcirea cu aer a procesoarelor. De asemenea ar putea reduce costurile inițiale de instalare a centrelor de date, permițând companiilor să plătească răcirea pentru fiecare mașină nou-introdusă în locul răcirii întregii încăperi indiferent de numărul de mașini din aceasta.

IBM a adoptat Firefox ca browser-ul implicit al companiei. Acesta va fi instalat pe calculatoarele tuturor noilor angajați iar toți cei 400.000 de angajați vor fi încurajați să-l folosească. De aceeași încurajare vor avea parte și toți vânzătorii care au încheiate parteneriate de colaborare cu IBM (și care nu sunt puțini). Asta înseamnă că dacă ești un vânzător și vrei să faci afaceri cu IBM iar ei nu-ți pot vedea corect site-ul cu Firefox, poți începe să te uiți în altă parte după parteneri serioși.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

computere performante folosite în cadrul organizațiilor mari pentru aplicații critice care presupun procesarea unui volum uriaș de datePowered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.