Google Music va fi lansat odată cu Android 3.0 Gingerbread în toamna/iarna lui 2010

google music logoConform celor afirmate de Gaurav Jain, managerul de produs pentru Android, Google Music va fi lansat concomitent cu Android 3.0 Gingerbread (turtă dulce) spre sfârșitul lui 2010. Probabil tocmai la timp pentru a se bate cu iTunes Live (serviciu concurent despre care se zvonește tot mai intens că va fi lansat de către Apple curând).

Că tot veni vorba de Android 3.0, zvonurile se schimbă de la o zi la alta și specificațiile de 1GHz și 512MB RAM nu sunt cele minime pentru a putea rula (cum se întâmplă în cazul lui Windows Phone 7), ci sunt cele recomandate, știre care-i mai reduce puțin din aura exclusivistă inițială.

Despre cursa dintre Apple și Google către oferirea conținutului supus copyright-ului sub forma unor fluxuri izvorâte din „cloud-computing” nu s-a pus nicicând întrebarea „dacă va avea loc” ci mai degrabă „când va avea loc”, iar știrea de astăzi din ziarul financiar israelian Calcalis ne dă o indicație clară despre termenul când vom putea începe să ne bucurăm de avantajele oferite de acest tip de servicii (mai întâi americanii, că restul lumii va trebui să mai aștepte o vreme).

Nu trebuie luat în considerare faptul că mSpot a bătut deja Google la capitolul popularitate a unui serviciu muzical pentru Android; penetrarea în masă nu se va întâmpla până când „greii” industriei nu vor păși în scenă cu propriile platforme.

Deocamdată nu se cunosc prea multe detalii despre forma sub care va fi oferit Google Music deși întrebări ar fi o grămadă: Ce tip de conținut va oferi, piesele vor fi întregi sau doar fragmente, muzica va fi disponibilă gratuit (puțin probabil) sau contra-cost, etc?

O sursă apropiată de Google afirmă că Google Music va fi denumit „One Box” fiind prezentat sub forma unui set solid de răspunsuri pentru căutări legate de muzică. Ideea este următoarea: introduci cuvântul „Madonna” și-ți vor fi afișate una sau mai multe melodii, care pot fi clipuri parțiale sau versiuni complete, apoi ești ghidat către alte site-uri de unde poți cumpăra muzica respectivă. Principalii furnizori de muzică vor fi iLike și LaLa. Una peste alta, chestia asta-mi sună a fi doar o interfață nouă de căutare și nu un concurent serios pentru  iTunes.

Un lucru este sigur: iTunes Live va fi oferit contra-cost. Ah, și încă un lucru e sigur: mai avem câteva luni până când vom afla răspunsul la întrebările de mai sus.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.


Pingbacks

  1. [...] s-au înmulțit față de data la care am scris primul articol în care semnalam zvonurile despre  acest serviciu, în cele din urmă Google Music va fi un serviciu bazat pe cloud-computing ce va oferi [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.