Prototipul AIO de la Asetek răcit cu apă ne redefinește așteptările

Asetek AIO racit cu apa

Calculatoarele de tipul AIO – All-In-One – (Totul-Într-Unul) sunt ceva mai aparte decât calculatoarele personale obișnuite, prin aceea că, în loc să existe un monitor, o carcasă a unității centrale și un set de boxe – fiecare montate separat în carcasa sa, componentele care se regăsesc în mod normal în carcasa unității centrale și în boxe sunt montate în spatele ecranului.

Acest design a fost pionierat de către Apple prin linia de calculatoare iMac deși, având în vedere istoria companiei în privința promovării invențiilor revoluționare (create de alții), probabil că nu au fost cei cărora le-a venit pentru prima oară ideea.

Bineînțeles că toți ceilalți producători s-au grăbit să lanseze modele cu un design asemănător (la fel cum se întâmplă acum cu iPad-ul), dar nici unul nu a reușit să pună la punct un calculator AIO care să fie un înlocuitor viabil al bătrânului PC. Principalul motiv pentru care calculatorul AIO suprem încă nu a fost inventat ține tocmai de design-ul acestuia: spațiul este prea înghesuit pentru a asigura o răcire satisfăcătoare celor mai puternice procesoare centrale și grafice. Drept urmare, oamenii sunt nemulțumiți de performanțele relativ modeste ale acestora, cu excepția iMac-urilor care, în schimb, au altă bubă: prețul prea mare.

Ultimul prototip AIO de la Asetek rezolvă problemele deficiențelor la capitolul răcire folosind un sistem de radiatoare, conducte și o pompă prin care circulă apă. Această bestie răcită cu apă, care are același profil constructiv ca și iMac (cu o grosime de doar 58 milimetri), este capabilă de alimentarea și răcirea atât a unui procesor central Core i7-920 tactat la 2,66GHz cât și a unei plăci video GeForce GTX 280M. Ceea ce înseamnă un total TDP (Thermal Design Power/Point)» de peste 200 de Wati, care sunt disipați de către un radiator cu un design brevetat, integrat în stativul care suportă monitorul și o pompă care circulă apa de la convectoarele montate deasupra chipset-urilor procesorului central și cel al plăcii video (designul sistemului de răcire este detaliat în clipul de mai jos).

Mie-mi sună ca fiind combinația câștigătoare și sper ca un producător serios să cumpere licența pentru producerea în masă a acestor calculatoare AIO. În fond, cred că mulți dintre noi am fi mai bucuroși dacă propriul calculator ar slăbi câteva kilograme și ar mai scăpa de vreo 3-4 cabluri care acum nu fac altceva util în afara prostului obicei de a se încâlci în spatele unității centrale.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

reprezintă cantitatea maximă de căldură exprimată în Wati, capabilă a fi disipată de către sistemul de răcire a unui computer, fără depășirea pragului maxim de temperatură suportat de către componentele care au nevoie de răcire – adică pentru ca acestea să nu se supraîncălzească.Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.