HDBaseT: Adio HDMI, ne vom uita la filme prin cablu CAT6

Dacă la abonamentul TV ai activată opțiunea High Definition, semnalul audio/video ajunge la televizorul tău printr-un cablu HDMI (High Definition Multimedia Interface). Un cablu performant, însă cam scump.

Au apărut vești bune la orizont: au fost finalizate specificațiile unui nou standard numit HDBaseT care intenționează să înlocuiască HDMI-ul în sistemele video din casele noastre. Noul cablu, fiind în esență un cablu CAT5e/CAT6 ca și cele folosite în rețelistică, nu numai că va fi mult mai ieftin, dar va putea atinge lungimi mult mai mari (peste 100 metri în timp ce cablurile HDMI contemporane nu prea trec de 15 metri). Deci dacă vrei, vei putea trage fără probleme un cablu de la PC-ul tău și până la un televizor aflat la un alt etaj al clădirii.

Prin HDBaseT se va putea transmite nu numai semnal video HD și 3-D dar și date folosind conexiunea ethernet integrată de 100Mbps. Tehnologia va permite conectarea într-o rețea a mai multor dispozitive care generează semnal video și a mai multor televizoare, un dispozitiv putând genera imagine către oricare televizor din rețea. Deci fiecare televizor este conectat la rețea printr-un singur cablu HDBaseT prin care poate primi semnal de la o multitudine de dispozitive. Interconectarea va fi realizată în topologie stea sau prin înlănțuire și va permite inclusiv telealimentarea dispozitivelor prin cablul HDBaseT.

Noul standard este susținut de nume mari ca LG, Samsung, Sony și Valens Semiconductor și nu mai este mult până când vom vedea pe piață primele dispozitive compatibile HDBaseT, adică spre sfârșitul anului curent. Adopția pe scară largă o putem aștepta însă abia în cursul anului viitor.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.


Pingbacks

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by e2optics. e2optics said: RT: HDBaseT: Adio HDMI, ne vom uita la filme prin cablu CAT6 @ http://ur.ly/gQ8t http://bit.ly/avkDGK [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.