A ieșit Firefox 4.0beta1

Ziceam cu mai bine de o lună și jumătate în urmă că în iunie este așteptat primul beta al browserului Firefox 4.0. Într-adevăr, cu puțin înainte de sfârșitul lui iunie Mozilla a făcut acest pas. Firefox 4.0 beta 1 nu oferă surprize spectaculoase față de versiunea 3.7a6-pre din care derivă și este un pas înainte în primul rând prin faptul că browserul merge acum mai “rotund” și crapă mai rar.

Browserul are mai multe elemente vizuale care se regăsesc și la browsere concurente (ca să nu zic că sunt “împrumutate” de acolo). De exemplu taburile apar în locul barei de titlu (sună cunoscut?) iar butonul “Go” din dreapta barei de adrese devine multifuncțional (în timpul încărcării paginii are rolul de “Stop”, renunțându-se la butonul “Stop” dedicat). Așa cum spuneam și ieri, se simte că Mozilla este sub presiunea concurenței și încearcă să țină pasul cum poate.

Față de versiunea stabilă 3.6.6, Firefox 4.0 beta1 are facilități care justifică faptul că numărul versiunii începe acum cu 4 în loc de 3. Accelerarea hardware Direct2D este implicit dezactivată dar după activare pare să funcționeze conform așteptărilor, astfel încât grafica HTML5 pune mai puțină încărcare pe procesor. În materie de randare HTML5 Firefox 4.0b1 este chiar foarte rapid. Acum câteva zile chiar mă refeream la un test comparativ în care Firefox 3.7 (versiune care nu va exista în variantă finală și care de fapt stă la baza lui Firefox 4.0 beta1) a ieșit câștigător, cu 5-10% mai rapid decât Internet Explorer 9, urmat de Opera. De remarcat că noul dragon al browselor, Google Chrome, renumit pentru viteza sa mai ales când venea vorba despre motorul Javascript, a ieșit mult în urmă față de celelalte.

Că tot am pomenit de motorul Javascript, aici Firefox 4.0b1 nu se poate lăuda cu aceleași performanțe ca și la randarea HTML5. Din testele realizate pe blogul ConceivablyTech cu benchmarkul SunSpider tot Chrome deține supremația (mai exact versiunea 6.0.477.0 Dev). De fapt Firefox 4.0beta1 este chiar codaș, fiind cam de două ori mai lent decât Chrome. Singurul browser mai lent decât Firefox 4.0beta1 este ultima versiune stabilă tot a lui Firefox, și anume 3.6.6.

Pe scurt, în materie de viteză Firefox 4.0b1 este fruntaș la HTML5 rendering dar codaș la motorul Javascript. Ce să-i faci, în viață nu le poți avea pe toate.. :D

De fapt nu este vorba despre o versiune beta finală și mai mult despre un “nightly build” care se poate lua de aici, dar nu vă așteptați să fie un installer frumos pe care dați click și vă treziți cu vulpea de foc în brațe. Este vorba acolo despre codul sursă de la noul Firefox care poate fi downloadat și apoi compilat. Cine dorește un installer frumos de tipul Next-Next-Finish îl poate lua de pe Softpedia, mai exact de aici.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.