Specificațiile pentru discurile Blu-ray de 100GB & 120GB BDXL au fost finalizate

Asociația Blu-ray Disc pare să fie în grafic cu previziunile originale făcute în aprilie 2010. Specificațiile BDXL (probabil acronimul de la Blu-ray Disc Xtra-Large) au proiectate original cu gândul la imaginile folosite în lumea medicală și a transmisiunilor dar îmi pot imagina că tot acest extra-spațiu care va fi disponibil pe noile discuri va fi foarte apetisant pentru viitorii cumpărători.

Blu-ray logoSunt tentat să afirm că nu există prea mare diferență între capacitatea curentă oferită de discurile Blu-ray (25GB – cele cu un singur strat, respectiv 50GB cele dual-layer) și cea oferită de următoarea generație (mai ales prin prisma discului holografic de 1Petabyte promis de românul Eugen Pavel). Diferența majoră între promisiunea lui Eugen Pavel și Blu-ray este una uriașă: cele din urmă se află deja în producție și comerț având prețuri în scădere continuă, pe când discul de 1 Petabyte este deocamdată doar… un prototip, un concept.

Cu toate acestea, noile specificații Blu-ray se referă la două mărimi: o versiune de 100GB care va avea trei straturi (triple-layer), aceste discuri fiind fie reinscripționabile (re-writable), fie inscripționabile o singură dată (write-once) și o versiune de discuri cu o capacitate de 128GB ce vor avea patru straturi (quad-layer) și vor putea fi inscripțtionate doar o singură dată.

Să nu credeți că playerele Blu-ray din generația curentă vor putea fi capabile să se descurce cu toate aceste noi straturi suplimentare – probabil că ar fi bine să începeți economisirea bănuților încă de pe acum pentru noile echipamente hadware pentru a vă bucura de noile discuri Blu-ray – atunci când acestea vor ajunge pe rafturile magazinelor.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.


Pingbacks

  1. [...] în viitor va fi destul de interesantă, având în vedere că specificațiile pentru discurile Blu-ray de 100GB & 120GB BDXL au fost deja finalizate, TDK ne-a dezvăluit discul de 1 terabyte, niște japonezi lucrează la un [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.