A fost lansat Firefox 3.6.4 – nu mai crapă când un plugin își ia nasul la purtare

Ziceam acum vreo două luni că se apropie ziua când fanii browserului Firefox vor uita de frustrările resimțite de fiecare când se mai întâmpla ca un plugin rulat într-unul din taburi să o ia pe ulei târând după el întregul browser care fie îngheța, devenind inutilizabil, fie crăpa pur și simplu, în mod mai mult sau mai puțin artistic.

Cu o lună întârziere față de momentul când fusese anterior anunțată, iată că a venit ziua când versiunea 3.6.4 de Firefox, cea care poartă numele de cod Lorentz și implementează facilitatea de OOPP (Out of Process Plugins), a fost lansată oficial.

Mozilla invită cei aproximativ 400 milioane utilizatori de Firefox să facă upgrade la noua versiune, promițând astfel că în cazul în care Flash Playerul mai “sughiță” în timpul unui joc online sau în timpul vizionării unui film, browserul nu mai riscă acum să devină inutilizabil, situația putând fi readusă la normal printr-un simplu refresh al paginii.

Pluginurile pentru care în momentul de față Mozilla oferă protecție la crash în noua versiune de Firefox pentru Windows sau Linux sunt:

  • Adobe Flash
  • Apple Quicktime
  • Microsoft Silverlight

În versiunile ulterioare protecția dată de OOPP va fi disponibilă pentru noi pluginuri și eventual și pentru alte sisteme de operare.

Ca o opinie personală, nu pot să nu remarc faptul că utilizatorii browserului Chrome al lui Google au fost încă de la prima versiune feriți de astfel de evenimente prin faptul că Chrome a fost din start proiectat în așa fel încât fiecare tab să ruleze într-un proces separat, facilitate pe care Firefox nu o are nici în ziua de azi și se pare că nici nu o va avea curând (3.6.4 face ca doar pluginurile să ruleze în procese separate, nu și taburile, care rulează în continuare într-un singur proces). Însă avocații lui Firefox susțin că e mai bine așa, memoria fiind drămuită mai eficient cu toate taburile într-un singur proces decât cu fiecare tab într-un proces separat, cum e la Chrome.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.


Pingbacks

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Ionutz™, IT4Fans România. IT4Fans România said: A fost lansat Firefox 3.6.4 – nu mai crapă când un plugin își ia nasul la purtare @ http://ur.ly/gy1E [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.