MasterCard va lansa cărți de credit cu mini-ecrane și taste numerice

MasterCard a anunțat că va emite noi cărți de credit și de debit care vor avea display-uri integrate, în încercarea de a preveni fraudele bancare. Cardurile, dezvoltate de către NagraID Security, seamănă cu cele standard, dar la apăsarea unui buton integrat vor afișa un cod de acces care poate fi folosit pentru autorizarea tranzacțiilor online sau prin telefon.

MasterCard Smart Card

Adițional, versiuni mai complexe ale noilor cardurilor vor include și o tastatură numerică senzitivă» cu 12 taste permițând astfel folosirea acestora pentru efectuarea de semnături electronice și autentificări/transferuri prin e-banking. Mai mult, aceste carduri vor facilita dezvoltarea unor aplicații de tipul „provocare-răspuns” suplimentând astfel protecția acestora și a codului PIN aferent. MasterCard prevede chiar că aceste tipuri de carduri vor fi capabile să afișeze balanța curentă a contului pe ecranul acestora (un fel „offline banking”).

În prezent aceste carduri sunt testate în viața reală în asociație cu o bancă din Turcia, în funcție de rezultatul acestora MasterCard intenționând să răspândească tehnologia și în alte țări (dacă se vor dovedi fezabile).

Unul dintre dezavantajele DigiPass-ului menționat de Șopârloiul în articolul despre e-banking era acela că mai trebuia să porți grija unui dispozitiv doar pentru conectarea și efectuarea de plăți bancare prin internet (pe lângă portofelul cu bani, carduri, acte de identitate, cheile de la casă, de la mașină, telefon, etc..). Prin introducerea circuitelor hardware care îndeplinesc funcțiile DigiPass-ului în corpul cărții de credit se elimină astfel nevoia transportării unui obiect suplimentar, cardurile bancare bucurându-se oricum de o poziție privilegiată în buzunarul portofelului fiecăruia dintre noi. Cine pleacă de acasă fără cărțile de credit/debit asupra sa în zilele noastre?

Mă bucur să observ că marile companii care activează în domeniul cardurilor bancare nu s-au culcat pe o ureche în privința securizării acestora deși mulți erau de părere că, odată cu introducerea pe scară largă a cardurilor cu cip, numărul fraudelor va scădea.

Din păcate, în privința promisei ubicuități a cardurilor cu cip realitatea (crudă) este cu totul alta, din următoarele motive:

  • în ciuda faptului că informațiile bancare existente pe cipul de securitate de pe aversul sunt criptate, ele apar încă în clar pe banda magnetică situată pe reversul cardului;
  • nu toate băncile dispun de bancomate (ATM-uri) care știu să citească cardurile bancare cu cip – de altfel, acesta este motivul păstrării benzii magnetice, pentru a fi compatibile cu modelele mai vechi de bancomate.
  • abia recent au început companiile de carduri să implementeze o procedură de securitate care presupune compararea datele existente pe banda magnetică cu cele care sunt stocate în cipul cardului, în vederea evitării fraudelor cu cărți de credit clonate; dar dacă la noi în România băncile preferă să instaleze ATM-urile casate de banca-mamă care-și are sediul într-o altă țară europeană (fiind deci cu cel puțin o generație mai vechi decât cele curente), se revine la situația în care bancomatele se bazează doar pe datele înscrie pe banda magnetică, ignorând în totalitate cipul pentru că, pur și simplu nu sunt prevăzute cu cititor de cipuri.

Acestea fiind spuse, data viitoare când funcționarul de la bancă se împăunează spunându-vă că noile carduri emise au cip, întrebați-l dacă bancomatele băncii știu să citească cardurile cu cip și rugați-l să vă facă o demonstrație introducând în ATM un card cu cip care are banda magnetică acoperită cu scotch sau bandă adezivă. Dacă bancomatul vă recunoaște cardul este ok, dacă nu, spuneți-i omului de la bancă să-și bage cardul cu cip în… seif!

Eu sper ca noile carduri promovate de MasterCard să fie răspândite pe scară largă într-un timp cât mai scurt și cu aceleași costuri pentru utilizatorul de rând iar cele vechi să devină istorie în maxim 2-3 ani. Ne-am simți astfel toți finanțele mai în siguranță.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

tastele nu sunt niște butoane proeminente, ci porțiunea respectivă a cardului este sensibilă la atingere având montate niște micro-contacte pentru fiecare tastă în parte în interiorul carduluiPowered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: eCrimeNoutăţi

Etichete:

Despre autor: A avut o copilărie nefericită, lucru care se pare că l-a marcat pe viață. E cel mai în vârstă din echipa IT4Fans și, după cum îi sugerează şi ID-ul, cârcotește (pertinent, sper) pe marginea problemelor sâcâitoare din zona IT-ului. Nu poți purta cu el nicio discuție fără să-ți verse în cap toate frustrările lui, dar cu toate astea e un fârtate de nădejde și nu te lasă la greu.


Pingbacks

  1. [...] că datele unei cărți de credit se vând pe internet pentru aproximativ 1,50$ bucata? Ceea ce pe noi ne poate costa sute sau chiar [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.