A mințit Apple în privința potenței ecranului Retina Display din iPhone 4?

Când a prezentat următorul iPhone, Steve Jobs a făcut niște afirmații îndrăznețe (în tonul cu care ne-a obișnuit demult) despre ecranul noului smartphone. Dintre acestea, merită amintită următoarea:

Densitatea pixelilor este atât de mare încât ochiul uman nu poate distinge pixelii individuali.

retina display vs. 3GS display

Ecranul de 3,5 inchi din iPhone 4 are cea mai mare rezoluție existentă în acest moment pe piață, în acesta fiind înghesuiți 614.400 de pixeli fiecare dintre aceștia având lățimea de 78 de micrometri, rezultând o densitate de 326 pixeli pe inchi pătrat. Acestea sunt specificațiile trâmbițate de Apple și nimeni nu le-a contestat până acum.

Mărul discordiei este însă altul (în afară de superioritatea contestată deja de către Samsung) și anume dacă acest ecran, denumit „retina display” și bazat pe tehnologia IPS LCD, este întradevăr unul la care oamenii nu pot distinge pixelii individuali.

Raymond Soneira, președintele firmei de diagnoză a monitoarelor DisplayMate spune că reclama făcută de Apple lui „retina display” este inexactă, deoarece pentru a construi un ecran ai cărui pixeli să nu poată fi observați de către ochiul uman, ar trebui ca acesta să aibă o densitate în jurul a 477 pixeli per inchi pătrat. iPhone 4 are „doar” 326 pixeli per inchi pătrat și ai fi surprins să afli că Steve Jobs a mințit grosolan afirmând că pixelii din „retina display” sunt prea mici pentru a fi observați cu ochiul liber de la o depărtare de 12 inchi (aproximativ 30 de centimetri).

Ei bine, ca în aproape orice alt domeniu, lucrurile sunt o idee mai nuanțate. Phil Plait de la Discover, în al cărui CV găsim inclusiv o operațiune de calibrare a camerei video montată în telescopul Hubble, și-a făcut calculele și îi sare în apărarea lui Steve Jobs concluzionând că la o densitate de 477 pixeli per inchi pătrat aceștia devin invizibili oamenilor care se bucură de o vederă perfectă.

Din păcate, prea puțini oameni se bucură de privilegiul unor ochi de vultur, pentru majoritate dintre noi, afirmațiile lui Apple rezistând verificărilor: chiar și oamenii care au o acuitate vizuală de 20/20» nu pot distinge pixelii individuali din ecranul „retina display”.

true retina displayÎntre noi fie vorba, numele de „retina display” este cel puțin neinspirat și Apple ar fi trebuit să-l păstreze pentru iPhone versiunea 7 când imaginile ne vor fi afișate direct pe retină prin intermediul unor pico-proiectoare, cam ca în poza alăturată.

Putem concluziona că Apple nu a mințit în totalitate, ci mai degrabă prin omisiune, pentru că reclama potenței ecranului noului iPhone 4 nu este valabilă pentru toți locuitorii planetei.

Deci, toată controversa se rezumă la cât de mare este distanța de la care te vei uita la noul iPhone: cu cât e mai departe, cu atât va arăta mai bine.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

semnifică acuitatea vizuală a unui om cu vederea obișnuită care poate distinge de la o distanță de 20 de metri anumite caractere de o anumită mărimePowered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: AnalizeNoutăţi

Etichete:

Despre autor: Deși pare uneori cam supărat pe viață, de obicei se abține de la critici gratuite, preferând să publice cu preponderenţă analize obiective ale diverselor trenduri din IT. Cu toate că este o fire destul de agitată, totuși nu prea deschide gura decât când știe exact ce vorbește. După cum se poate vedea și din gravatarul lui, nu mai are toate țiglele pe casă... Umblă vorba prin sat că Şopârloiul şi TransMix ar fi una şi aceeaşi persoană.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.