Românul Eugen Pavel promite discul holografic de 1 petabyte

Firma Storex Technologies, fondată în 2007 de fizicianul român Dr. Eugen Pavel, afirmă că tehnologia sa numită Hyper CD poate produce un disc optic cu o capacitate de 1PB. Reamintesc faptul că 1PB (petabyte) reprezintă 1000TB (terabytes) iar 1TB (terabyte) reprezintă 1000GB. Într-un petabyte încap, prin urmare, un milion de gigabytes.

Cu vreo doi ani în urmă Call/Recall propunea discul de 1TB iar anul trecut General Electric zicea ceva de un disc de 500GB. Compania InPhase technologies, a cărei moarte o deplângea Bursucul acum câteva luni, a fost salvată de firma de Venture Capital Signal Lake după ce tentativa de a produce discul Tapestry de 300GB a eșuat. Nu demult, o echipă de cercetători japonezi anunța  punerea la punct a tehnologiei de fabricare a discului de 25TB folosind oxid de titan. Iar Storex vine cu tehnologia de 1PB. Totuși, de unde scot oamenii ăștia astfel de capacități?

Compania Storex Technologies a desfășurat activități de cercetare aprofundată în domeniul sticlei și ceramicii fotosensibile și afirmă că deține patente aplicabile în stocarea de înaltă densitate a datelor. În opinia lui Eugen Pavel pot fi create discuri de mărimea unui CD-ROM (diametrul de 120mm și grosimea de 1,2mm) cu o capacitate care să depășească 1000000GB (1PB), tehnologia făcând uz de lasere de putere redusă și elemente optice existente la ora actuală pe piață.

Ideea se bazează pe utilizarea unor semnale cu lungimea de undă de 40nm pentru înregistrarea informației în layere virtuale ale unui corp de sticlă sau sticlă-ceramică fotosensibilă de dimensiunea unui CD, folosind diode laser. Layerele se află la distanță de 700nm unul de altul iar viteza de acces este comparabilă cu cea de la un DVD.

Compania Storex afirmă că mediul de stocare are o durată de viață de 5000 ani ceea ce probabil este adevărat, teoretic vorbind. Rămâne de verificat și practic.

Interesant este faptul că Dr. Eugen Pavel, directorul companiei Storex, trebuia să susțină o prezentare despre discul optic de 1 petabyte la conferința Optical Data Storage 2010, însă prezentarea respectivă apare ca fiind anulată.

Există multe voci care afirmă că s-au plictisit de astfel de promisiuni și așteaptă fapte concrete. Oameni ca salvatorii companiei InPhase sau chiar Dr. Eugen Pavel, care cred cu tărie în idealul mediilor de stocare holografice, sunt, deci, invitați să fie mai convingători și să treacă de la vorbe la fapte.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

 1. Dan spune:

  Spatiul de stocare a fost si inca va mai fi o problema, cel putin pentru utilizatorii obisnuiti. Cu cat tehnologia evolueaza, beneficiem si noi de saptii de stocare mai amri, la preturi accesibile. Astept cu mare intere “minunea” de 1 PB.

  Momentan am 3 HD-uri SAMSUNG de cate 1 TB pe PC, si nu-mi ajung :|

 2. ionutz spune:

  păi dacă ar realiza un disc optic de 1 PB, ar trebui să primească premiul Nobel;)


Trackbacks

 1. bagamare.ro spune:

  Românul Eugen Pavel promite discul holografic de 1 petabyte | IT4Fans – te ajută să te miști în IT!…

  Firma Storex Technologies, fondată în 2007 de fizicianul român Dr. Eugen Pavel, afirmă că tehnologia sa numită Hyper CD poate produce un disc optic cu o capacitate de 1PB….

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.