Noile sinucideri de la Foxconn duc la creșterea salariilor cu 20%

Foxconn undercover photo

Scriam aici despre valul de sinucideri care a cuprins muncitorii din fabricile Foxconn în ultimele luni. Încercând să mai dreagă cumva busuiocul, managementul companiei a invitat peste 100 de ziariști să viziteze fabrica pentru a se convinge toată lumea că angajații respectivi nu sunt biciuiți sau puși să tragă la galere. Din păcate, chiar în ziua vizitei al doisprezecelea angajat s-a aruncat în gol de pe acoperișul fabricii, devenind astfel persoana cu numărul 10 care se sinucide iar aceste salturi în gol au continuat și în zilele următoare, numărul acestora ajungând în prezent la 16.

Pe un blog al publicației britanice The Telegraph apare un material în care se face o analiză a motivelor din spatele numărului de sinucideri de la Foxconn: firma este obligată să plătească familiei celui care moare în timpul serviciului compensații în valoare de 16.000 de dolari SUA, ceea ce echivalează cu salariul pe 10 ani! Aproape că merită să-ți dai viața pentru suma asta, mai ales dacă duci o existență mizerabilă și ai o familie de întreținut. Foarte trist, dar se întâmplă în realitate.

Conducerea Foxconn a luat unele măsuri care vizează stoparea sinuciderilor, cum ar fi obligarea tuturor angajaților să semneze un act adițional la contractul de muncă prin care aceștia promit că nu se vor sinucide, nu vor face rău altora și sunt îndemnați să apeleze la serviciile interne de ajutor ori la sindicate înainte de a da în judecată compania.

Altă măsură luată este anunțarea creșterii salariilor cu 20%, în speranța stimulării angajaților de a munci și de… a trăi. Oficialii Foxconn au ținut să precizeze că această creștere salarială era plănuită de mai mult timp și nu are nicio legătură cu mediatizarea excesivă de care au avut parte ultimele sinucideri. Ce au uitat să precizeze șefii de la Foxconn este data de la care aceste creșteri vor fi aplicate. Totodată, unele linii de producție vor fi relocate în partea vestică a țării împreună cu aproximativ 80.000 de angajați pentru ca aceștia să fie mai aproape de familiile lor.

O a treia și ultimă măsură va fi montarea unor plase de siguranță în jurul halelor și a dormitoarelor fabricii în scopul descurajării salturilor mortale în gol. Nu uitați că în trimestrul III numărul de sinucideri de la Foxconn poate înregistra o creștere cu până la 20% din cauza creșterii ritmului de producție pentru sărbătorile de iarnă. Sony, Nokia și Nintendo s-au alăturat lui Apple, Dell și HP exprimându-și în mod public îngrijorarea față de condițiile de muncă existente în fabrica chineză.

În ciuda numărului relativ mare de sinucideri de la Foxconn, rata acestora este mai mică decât numărul național de sinucideri în China.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.