Discuri de 25TB care folosesc oxid de titan?

Disk made from oxide titaniumO echipă de cercetători japonezi a descoperit că, folosind o pudră cristalină din oxid de titan pentru stratul impresionabil care acoperă discurile de stocare a informațiilor digitale, ar putea fi posibilă producerea unor discuri capabile să înmagazineze de 1.000 de ori mai multe date decât o fac cele Blu-ray în prezent, de până la 25TB (25.000GB). Materialul se transformă din starea de agregare metalică când are o culoare neagră și conduce electricitatea, într-un semiconductor maroniu când este expus unei raze de lumină la temperatura camerei.

Prețul de piață al oxidului de titan este de aproximativ 1% din prețul materialelor rare care sunt folosite în prezent la fabricarea discurilor reinscripționabile de tipul Blu-ray și DVD. Materialul este ieftin și sigur, fiind deja folosit în multe produse cum ar fi pudra cosmetică sau vopseaua albă. Cercetătorii au reușit să producă particule de oxid de titan care măsoară doar între  5 și 20 de nanometri în diametru, condiție vitală pentru obținerea pudrei cristaline.

Nu au fost făcute nici un fel de estimări în privința durabilității în timp a acestor discuri. Sursa articolului.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

  1. ionutz spune:

    mie îmi place să cred într-un singur fapt: că în viitorul mai mult sau mai puţin îndepărtat, unităţile de stocare cu părţi mecanice în mişcare cum sunt unităţile de hard disc şi unităţile de discuri optice vor avea un sfârşit în favoarea unităţilor SSD. tehnologiile VLSI îşi vor spune cuvântul şi aici aşa cum şi l-au spus deja în domeniul cipurilor electronice…Dumnezeu să ne dea zile ca s-o vedem şi p-asta…

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.