Căutări pe Google criptate cu SSL

Google a lansat un nou proiect prin care dorește să securizeze chiar sesiunile de căutare pe Google: pentru asta a adăugat criptare SSL pe însuși www.google.com. Lansat, bineînțeles, în beta, așa cum băieții din Mountain View ne-au obișnuit de niște ani buni.

Noua facilitate nu este activată automat – pentru a accesa varianta criptată a lui www.google.com trebuie accesat URL-ul https://www.google.com (“s”-ul de după http indică faptul că se folosește protocolul HTTP peste o conexiune securizată). Astfel, atât cuvintele după care se efectuează căutarea cât și rezultatele căutării vor traversa rețeaua în formă criptată, ceea ce face mult mai dificilă interceptarea lor pe traseu.

Căutarea criptată nu este încă disponibilă pentru imagini sau Google Maps, de exemplu, aceste tipuri căutări conducând utilizatorul spre pagini accesate printr-o conexiune necriptată.

Utilizatorii obsedați de viteză probabil nu vor dori să acceseze varianta criptată din moment ce ea este o idee mai lentă decât cea necriptată deși diferența de viteză este greu de remarcat.

Suportul SSL a fost deja implementat de mai multă vreme în Gmail și Google Docs – pentru care transferul securizat al datelor a fost în mod evident considerat mai important. La scurt timp după scandalul compromiterii unor conturilor Gmail în urma atacurilor care par să fi venit din China, Google a făcut ca accesul la Gmail să nu se mai poată realiza decât în variantă securizată.

Browserul Google Chrome subliniază faptul că site-ul curent este accesat printr-o conexiune criptată afișând cu culoarea verde textul “https” de la începutul URL-ului.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.