Google a lansat Native Client SDK – viitorul stă în nor

Fiind bombardați zilnic cu atâtea zeci de știri este ușor să uităm de inițiativele gen „te vom poseda atât pe tine cât și pe copii tăi”. Una dintre aceste tactici care nu prea a făcut furori prin media pare să fie proiectul Google Native Client SDK (Software Development Kit) care permite browserului Chrome să execute nativ cod x86. Acest fapt are implicații majore în migrarea puterii relativ mari de calcul de care sunt capabile calculatoarele personale contemporane, de la aplicațiile care rulează în cadrul sistemului de operare către aplicații care rulează în browser (respectiv Chrome).

Momentan Native Client SDK funcționează doar pe versiunea de teste Chromium, suportul omniprezent fiind deocamdată un vis îndepărtat dar Google a reușit să rezolve portabilitatea codului pe procesoarele ARM plănuind deja implementarea accelerării grafice 3D hardware folosind OpenGL 2.0 API. Cu alte cuvinte asta înseamnă că dezvoltatorii de software au la dispoziție o modalitate să scrie aplicații web capabile să ruleze în Chrome sau Chrome OS folosind limbajele de programare tradiționale C sau C++ iar următoarele versiuni de Google Chrome vor fi capabile de accelerare grafică 3D hardware.

Lumea Google în care browserul este sistemul de operare, utilizatorul își descarcă aplicațiile de care are nevoie de la Google Web Store iar restul de date și servicii se găsesc în cloud computing devine astfel tot mai posibilă.

Privește demonstrația video a fazei incipiente a codului și un scurt demo al unui joc video 3D shooter:

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.


Pingbacks

  1. [...] Deci, unde se potrivește Android în scenariul ăsta? Mozilla înțelege că e dificil să creezi o platformă nouă de la zero, așa că împrumută secțiunea de cod a Androidului care se ocupă direct cu partea de hardware, adăugând peste o nouă interfață grafică și aplicații inspirate direct din engine-ul de randare Gecko folosit și în Firefox. Când am citit fraza asta mi-am zis că noul B2G va fi doar un alt Android cu o interfață grafică diferită dar Mozilla a subliniat că nu va adopta limbajul Java folosit în Android (din cauza căruia Google are ceva probleme juridice cu Oracle) și nu va oferi suport pentru „native code programming”. [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.