A noua sinucidere din 2010 la fabrica iPhone

Angajatul cu numărul 9 (un tânăr de 21 de ani) s-a sinucis aruncându-se în gol la fabrica Foxconn din Taiwan care produce iPhone și iPad. Creșterea numărului de sinucideri este îngrijorătoare, deoarece în 2009 au fost înregistrate doar două astfel de cazuri. Foxconn asamblează dispozitive IT pentru mult mai multe firme decât Apple, printre acestea numărându-se și HP, Intel sau Dell în fabricile companiei lucrând peste 400.000 de muncitori – cam cât populația unui oraș aflat pe primele 5 locuri din România.

Sinuciderea vine la scurt timp după ce un set de fotografii făcute undercover într-o astfel de fabrică a făcut înconjurul lumii.

Foxconn undercover photo

Condițiile în care muncesc acești oameni sunt probabil mai ceva mai grele decât cele din România deși salariul este asemănător fiind alcătuit din cel minim pe economie (care în China este 132 dolari SUA = circa 439 lei), la care se adaugă  sporurile luate pentru orele suplimentare. Totuși suma este ridicol de mică pentru standardele vestice și americane, motiv pentru care știrile de tipul ăsta fac atâta vâlvă. Aparent, unii dintre ei au mustrări de conștiință la gândul că ultimele gadgeturi pe care aceștia le folosesc sunt făcute de către niște ființe umane ce sunt tratate ca niște turme de vite și trăiesc la limita de jos a sărăciei.

Acest fapt ridică întrebarea dacă finisarea strălucitoare a gadgeturilor vândute de mega-corporații este pătată de asemenea informații și dacă maltratarea muncitorilor merită evidențiată doar în cazul acestor firme, în ideea că oricum șansele de a se schimba ceva în mai bine tind spre zero.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.