Demonstrație Google TV

Astăzi la conferința Google I/O din San Francisco Google a făcut o demonstrație a unui produs anunțat cu câteva luni în urmă și așteptat de multă lume: Google TV. Care este de fapt o platformă software. Așa cum aportul lui Google în Nexus One nu este dispozitivul în sine (care e făcut de HTC) ci este software-ul, la fel stau lucrurile și în cazul lui Google TV. Iar producătorii de electronice sunt așteptați să producă hardware pe care să poată rula platforma Google TV.

Din cauza unor probleme tehnice (într-o primă fază tastatura Bluetooth nu a vrut să coopereze – deh, pisica neagră nu doarme) demonstrația nu a fost una care să lase audiența cu gura căscată însă a reieșit foarte clar care este ținta noului produs: cele 4 miliarde de telespectatori din toată lumea.  Cărora e clar că Google vrea să le servească publicitate.

Google a subliniat audiența încă foarte mare (la nivel global) de care se bucură televiziunea (4 miliarde de utilizatori) comparativ cu internetul (1 miliard) sau segmentul dispozitivelor mobile (2 miliarde). Americanul tipic, din câte zice Google, petrece 5 ore  în medie zilnic în fața televizorului – cât?? cinci ore zilnic?!! – de fapt ținând cont de amploarea pandemică a fenomenului obezității în țara lu’ unchiu’ Sam, n-ar trebui să ne mirăm – nu cred că mai fac și altceva după ce vin de la lucru. În fine, ideea este că se cheltuiesc anual 70 miliarde dolari pe publicitate la televizor numai în Statele Unite. E o piață prea mare – ar fi păcat să rămână neabordată de Google, care, deși a plecat la drum cu intenția de a indexa informația lumii, ne-a obișnuit în ultimul timp cu incursiuni curajoase în domenii noi.

Filmele ar trebui vizionate de utilizatori pe cel mai mare, mai frumos și mai luminos ecran din toată casa, crede Google, care se arată pregătit să pună ideea în practică sub sloganul “Televiziunea se întâlnește cu web-ul, web-ul se întâlnește cu televiziunea”. Ca să accesezi Google TV vei avea nevoie de un dispozitiv care va primi semnal video de la media box-ul de cablu sau de la receiver-ul de satelit și va fi conectat la internet (Google recomandă conexiuni de minim 3 Mbps). Cutiuța respectivă va fi prevăzută cu o tastatură și un mouse, dar poate fi controlată și prin intermediul telefoanelor cu Android. Și cum același televizor va putea fi controlat de mai multe telefoane cu Android în același timp, nu mai ai motiv să te cerți cu nevasta sau cu prietena pentru telecomandă. Și încă asta nu e totul: o să poți face și căutări vocale folosind telefonul Android!

Google TV e construit pe Android (pentru început 2.1, dar va fi upgradat ulterior) iar ca browser va rula Google Chrome care va ști și  Flash (10.1). Vor putea rula pe dispozitivul Google TV atât aplicații web cât și aplicații Android. Bineînțeles că serviciul YouTube, deținut tot de Google, va fi disponibil pentru Google TV într-o variantă optimizată pentru ecrane mari.

Softul pentru Google TV va fi open source începând cu vara lui 2011 și va apărea atât în arborele de la Android cât și în cel de la Chrome.

Fiind vorba despre un dispozitiv hardware (domeniu în care Google nu este chiar “acasă”), gigantul din Mountain View s-a asociat cu mai mulți producători de hardware și într-o primă fază vor exista trei tipuri de dispozitive Google TV:

  • Sony va oferi televizoare și playere Blu-ray cu Google TV incorporat
  • Logitech va realiza un dispozitiv separat Google TV utilizabil cu orice televizor conectabil pe HDMI și perifericele aferente. Dispozitivul va avea 4 GB RAM și sunet surround Dolby 5.1 și va incorpora tehnologia din telecomanda Logitech Harmony 900 pe care o poate extinde către un  telefon prin WiFi. La dispozitiv se poate conecta ieșirea HDMI a media box-ului de cablu sau a receiver-ului de satelit.
  • DISH va produce o receivere satelit compatibile Google TV.

Toate cele trei variante de dispozitive Google TV vor avea următoarele caracteristici comune:

  • Procesor Intel Atom
  • Unitate GPU
  • Ieșire HDMI
  • Bluetooth
  • Receptor infraroșu
  • Wi-Fi
  • Ethernet

Ele vor fi disponibile cel mai devreme în toamna anului 2010, iar piața internațională urmează a fi atacată începând cu 2011. Tot în 2011 sunt așteptate Android Market pentru Google TV și o serie de API-uri care să permită dezvoltarea de aplicații.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.