Google anunță Chrome Web Store

Ieri la conferința Google I/O din San Francisco Google a prezentat un preview al unui nou produs: Chrome Web Store. Așa cum sugerează și numele, este vorba despre un magazin online de aplicații web (reprezentate de pictograme ca cele din imagine) care va funcționa numai din browserul Google Chrome (și din viitorul sistem de operare Google Chrome OS, așteptat spre sfârșitul anului curent), însă aplicațiile, odată cumpărate, vor putea fi accesate și din alte browsere. Lansarea lui Chrome Web Store se aliniază tendinței actuale de a crea magazine online de aplicații. Cei trei mari jucători Google, Apple și Microsoft au deja magazine online de aplicații pentru dispozitive mobile (Android Market, Apple App Store, Windows Marketplace for Mobile).

În magazinul online se va putea vedea o galerie plină de astfel de imagini (cam ca și galeria de extensii sau de teme din Google Chrome). Aplicațiile vor avea ratinguri și comentarii. Dar să nu uităm ce este mai important: dezvoltatorii vor avea posibilitatea de a oferi aplicațiile contra cost. Sunt incluse aici și aplicații realizate în Flash (mai ales jocuri) dar și diverse publicații.

Când utilizatorii Google Chrome “instalează” o aplicație din Chrome Web Store, se adaugă și un shortcut în browser pentru accesarea rapidă a aplicației. Instalarea aplicațiilor web poate solicita, de asemenea, permisiuni avansate HTML5. Pentru mai multe informații se poate citi documentația preliminară despre aplicațiile web instalabile în Chrome.

Cât despre modul cum se va realiza plata, Google nu a oferit detalii, precizând doar că structura va fi similară cu cea din Android Market. Însă sunt șanse foarte mari ca magazinul să fie bazat pe Google Checkout. Google a mai precizat faptul că banii încasați din vânzarea unei aplicații vor fi împărțiți între Google (30%) și producătorul acesteia (70%). Același procentaj de distribuție a încasărilor se regăsește atât la Android Market, cât și la Apple App Store.

Deși este vorba despre aplicații web, va exista o componentă care va fi instalată în browser la fel ca în cazul extensiilor,  însă instalarea va fi foarte “lightweight” față de extensii. Componenta instalată în browser se va actualiza automat ori de câte ori apar noi versiuni, la fel cum se întâmplă și la extensiile Chrome.

Google nu a intrat în detalii privitor la viitorul magazin online de aplicații web, precizând că momentan este vorba doar despre un preview, restul informațiilor urmând să fie prezentate ulterior.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.