Yoomoot încearcă să facă ordine în conversațiile de pe forumuri și bloguri

Forumurile de discuții sunt sfărâmate iar nici sistemul de comentarii de pe bloguri nu stă mai bine. yoomoot logoÎn prea multe conversații se pierde firul ideii inițiale și informațiile pertinente sunt îngropate în noianul de atacuri la persoană și off-topics. Adevărul este că trebuie să fii orb sau retard să nu fii de acord cu aceste afirmații. Aceasta este părerea celor de la yoomoot, o nouă companie care tocmai a lansat un produs ce a ieșit din private beta, cu care speră să rezolve această problemă.

Yoomoot și-a propus să facă discuțiile publice online mai productive și folositoare, deși în viitor aceștia plănuiesc să ofere și o variantă a produsului lor contra-cost pentru organizațiile care vor să mențină discuții private precum și un plugin pentru platformele de publishing, cum ar fi WordPress.

Discuțiile pe yoomoot sunt structurate în jurul modelului „Întrebări & Răspunsuri”, începând cu un subiect prioritar care are mai multe întrebări și răspunsuri asociate, care la rândul lor pot avea întrebări și răspunsuri pe teme similare. Pentru navigarea acestui noiam de informații se folosește navigatorul yoomoot care prezintă subiectele într-o formă ierarhică, fiecare dintre acestea având propriul URL.

yoomoot preview

Formatul „Întrebări și răspunsuri” este conceput astfel încât să forțeze utilizatorii să se gândească cu atenție la ce vor să spună, încurajând gândirea structurată și concentrată pentru atingerea unui scop, deși compania precizează că această abordare diferă de cea a siteurilor tradiționale de tipul „Întrebări și răspunsuri” care sunt bazate în jurul unei singure întrebări urmate răspunsuri sub forma comentariilor standard.

Probabil că aceasta este cea mai mare provocare la care va trebui să facă față yoomoot: să explice utilizatorilor de ce sistemul lor este mai bun decât soluțiile deja existente. În prezent soluția propusă de yoomoot apare ca fiind între ciocan și nicovală, structura impusă de aceștia poate fi utilă în conversații dar în același timp dă impresia că acestea sunt seci, fade, lipsindu-le personalitatea. Totuși, există un element de socializare, fiecare contribuitor având propriul profil unde se regăsesc toate contribuțiile făcute de acesta la yoomoot.

Deci care sunt diferențele față de sistemele clasice de comentarii/forum? – (citez din descrierea existentă pe siteul oficial, deci rog anticipat să-mi fie scuzate eventualele tente propagandistice din următoarele 3 paragrafe).

  1. Anumiți utilizatori de încredere pot să editeze postările altor utilizatori (similar cu ce oferă Google Wave);
  2. Fiecare postare are un rezumat (pentru parcurgerea rapidă);
  3. Fiecare răspuns este concentrat fie pe adresarea unei întrebări ori pe furnizarea unui răspuns la o întrebare. Tot ceea ce spui poate fi reformulat ca o întrebare sau un răspuns. Prin această posibilitate, întrebările devin titluri de secțiuni, făcând conversațiile masive ușor de urmărit.

În loc să te pierzi în tot zgomotul existent pe astfel de forumuri/bloguri, vocea ta devine parte dintr-un eseu coerent și bine organizat. Fiecare contribuție pe care o faci este afișată sub forma unui articol distinct în profilul personal. E ca și cum ai scrie un blog, dar într-un loc unde fiecare blog devine parte dintr-o conversație mai largă.

Iar aceste conversații pot deveni uriașe. Pentru că discuțiile de tip yoomoot sunt atât de bine organizate, este posibil să existe o conversație coerentă între mii de oameni. În toată istoria omenirii, așa ceva nu a fost posibil până acum. Iar dacă discuțiile coerente pe scară largă devin posibile, de ce nu ar deveni la fel și luarea deciziilor? Yoomoot deschide astfel ușile pentru o viitoare democrație radicală.

Dar toate acestea sunt descrise în clipul lor de prezentare:

Why use yoomoot? from yoomoot on Vimeo.

Yoomoot are sediul în Londra fiind fondat de către Barbara Nowacka și Nicolas Holzapfel cărora le-a venit această idee în timp ce studiau pentru un masterat în materie de media interactivă la Universitatea de Arte din Londra.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.