Google pune la bătaie noul format WebM pentru filmele online

Suportul video din HTML5 mai are de sărit niște hopuri până să poată înlocui Flash-ul, hopul cel mai “spinos” fiind legat de licențele formatelor video. Google a făcut azi o mutare semnificativă, punând la dispoziție un format video numit WebM sub o licență open source de tip BSD (față de actualul favorit, H.264, care deși este open, nu este gratuit, companiile fiind nevoite să plătească sume de bani către MPEG LA pentru dreptul de a vinde filme în format H.264 sau software care realizează codare în H.264).

Dar cum a apărut WebM? Nu, nu e este vorba despre un format complet nou. WebM include de fapt ultimul format (VP8) din seria de formate video VP a companiei On2 achiziționate de Google în luna august a anului 2009 contra sumei de 124.6 milioane dolari. Containerul WebM este bazat pe Matroska (același container utilizat de cunoscutele fișiere cu terminația .mkv) și el împachetează partea video în format VP8 iar pe cea audio în format Ogg Vorbis. Din câte spun cei din Mountain View, VP8 este un format destul de eficient încât să se poată vedea filme VP8 pe dispozitive cu putere de calcul mai redusă cum ar fi netbookuri, tablete și smartphoneuri.

Dar care sunt șansele ca WebM să fie adoptat pe scară largă?

Un început foarte bun este faptul că Mozilla Firefox, proiectul Chromium și Opera vor începe să includă în versiunile zilnice suport pentru WebM cât de curând. Începând de astăzi YouTube va coda și în WebM toate clipurile în rezoluție 720p sau mai bună. Google a scos și un software deveolpment kit pentru WebM al cărui cod sursă poate fi găsit aici. Și-au mai anunțat suportul pentru WebM producători hardware ca AMD, ARM și Nvidia.

Cu toate astea, însă, ar fi prematur să ne bucurăm de noua veste pentru că pe piața browserelor rămân doi jucători importanți care nu vor fi prea entuziaști în legătură cu adoptarea lui WebM: mă refer la Microsoft și Apple. Cei doi au susținut patentarea lui H.264 și chiar fac parte din grupul MPEG LA care emite licențe pentru H.264.

H.264 a prins deja un avânt foarte puternic și în condițiile date noul format WebM se scaldă în ape tulburi. Rămâne să urmărim cum vor evolua lucrurile.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.


Pingbacks

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by IT4Fans România. IT4Fans România said: Google pune la bătaie noul format WebM pentru filmele online @ http://ur.ly/c8wH [...]

  2. [...] a lansat la conferința Google I/O 2010 un nou format video, WebM, proiectat pentru suportul tagului <video> din nou standard HTML5. În lumea video online [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.