Transferul de date fără fir cu ajutorul luminii: mai rapid și mai sigur decât WiFi

Ceiling light data transfer systemToată lumea iubește WiFi deși tehnologia este departe de a fi perfectă. Viteza depinde în mare măsură de anumite condiții (structura pereților, distanță, etc.), undele magnetice nu sunt întotdeauna prietenoase cu echipamentele electronice sensibile, plus că mai există și amenințarea permanentă ca un intrus să-ți fure prețioasele date transferate prin wireless.

În ultimul timp o nouă modalitate de transfer a datelor fără fir s-a ivit la orizont: lumina. În timp ce tehnologia transferurilor de date prin intermediul luminii nu este nouă, fiind folosită de ceva vreme în domeniul comunicațiilor realizate prin fibra optică, în prezent se încearcă extinderea acesteia și în domeniul transferurilor wireless.

O echipă de cercetători de la Școala pentru Studii Avansate Sfânta Anna din Pisa – Italia (da, este același oraș unde se află și celebrul turn înclinat) au reușit să transfere 1,2Tbps pe o distanță de câțiva kilometri folosind LED-uri laser cu lumină intermitentă. Viteza realizată este impresionantă, având în vedere că ultimul standard WiFi larg răspândit (IEEE 802.11g) are viteza maximă de 54Mbps – viteză care ne-a mulțumit la început, când ne minunam de posibilitatea semi-mobilității oferite de către aceasta dar, odată cu creșterea lățimii de bandă disponibilă prin cablu, am început să simțim și nevoia unor conexiuni wireless mai rapide. Cu toate acestea există un mare dezavantaj al acestui test: LED-urile implicate în transfer trebuie să fie perfect vizibile între ele, ceea ce înseamnă că dacă interpui un zid sau un nor între acestea poți spune adio conexiunii.

Siemens 500Mbps LED transferProiectul Siemens în colaborare cu Institutul Heinrich Hertz din Berlin a ajuns la o rată de transfer de 500Mbps folosind LED-uri albe produse de Osram, doborându-și astfel recordul anterior de doar 200Mbps. Prin utilizarea unui montaj cu 5 LED-uri, Siemens a reușit să transfere date pe distanțe lungi la o rată de transfer de 100Mbps, fapt care pavează drumul spre transmiterea de date în și din spațiul cosmic.

Un alt dezavantaj al lui WiFi tot mai des întâlnit este acela că, în anumite zone aglomerate cele trei benzi gratuite ale frecvenței radio destinate exclusiv pentru transfer de date, sunt ocupate simultan de mai multe rețele, ceea ce duce la apariția coliziunilor între pachetele de date. În situații ca aceasta, lumina vizibilă oferă o alternativă fiabilă, mai ales că nu este folosită pentru aplicații și spectrul luminos nu este supus licențierii. Deocamdată. Alt avatanj al luminii în domeniul transferurilor de date îl constituie securitatea datelor trasmise, doar un fotodetector care se află în raza conului de lumină fiind capabil să primească datele respective deci este imposibil ca orice altă persoană neinvitată să intercepteze datele transportate de raza de lumină.

O altă echipă de cercetătorii, de data aceasta de la Penn State, au descoperit o soluție pentru impedimentul alinierii LED-urilor menționat mai sus: folosirea unor diode laser care convertesc semnalele digitale în lumină și apoi o diodă fotografică de la celălalt capăt al transmisiei transformă înapoi lumina în semnale digitale cu mențiunea că lumina poate reflecta din pereți, cu excepția celor vopsiți în negru (vești proaste pentru emo). Accesul la datele transferate prin această modalitate poate fi cu ușurință restricționat la o singură cameră. Viteza realizată în acest moment este în jurul a 1Gbps, dublu față de cea reușită de echipa de la Siemens amintită în paragraful anterior și suficientă pentru transmiterea de video high-definition.

Această nouă formă de transfer a datelor prin intermediul luminii vizibile ochiului uman a fost denumită VLC (Visible Light Communication) – nu vă gândiți la popularul player video VLC – modulațiile în luminozitate ale razelor de lumină fiind imperceptibile de către om, deci nu au efecte negative (spre deosebire de interminabila dispută asupra presupuselor efecte nocive ale undelor magnetice folosite de către WiFi).

Mediile industriale și medicale – unde în anumite zone emisiile radio sunt fie imposibile, fie o opțiune drastic limitată – ar putea adopta VLC pe scară largă, lucru valabil și pentru domeniul transporturilor unde luminile de avertizare sau semnalizare ar putea fi folosite pentru a transmite informații către trenuri sau autovehicule.

IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) lucrează la elaborarea unui standard VLC încă din 2007 cu speranța că acesta va fi finalizat până la sfârșitul lui 2010.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: AnalizeNoutăţiTrenduri

Etichete:

Despre autor: Deși pare uneori cam supărat pe viață, de obicei se abține de la critici gratuite, preferând să publice cu preponderenţă analize obiective ale diverselor trenduri din IT. Cu toate că este o fire destul de agitată, totuși nu prea deschide gura decât când știe exact ce vorbește. După cum se poate vedea și din gravatarul lui, nu mai are toate țiglele pe casă... Umblă vorba prin sat că Şopârloiul şi TransMix ar fi una şi aceeaşi persoană.


Pingbacks

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by IT4Fans România. IT4Fans România said: Transferul de date fără fir cu ajutorul luminii: mai rapid și mai sigur decât WiFi @ http://ur.ly/c8uJ [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.