Internetul face lumea mai fericită

Un studiu efectuat de compania britanică BCS arată că există o percepție generală în sensul că tehnologia informației (accesul la Internet) amplifică senzația de libertate a subiecților cu 15% și contribuie la accentuarea “stării de bine” a acestora. Studiul conchide că satisfacția vieții ne crește cam cu 10% când avem acces la IT.

Scopul studiului a fost să determine dacă IT-ul influențează cumva (în bine sau în rău) starea noastră de bine și s-a bazat pe datele colectate de la peste 35000 participanți răspândiți pe tot globul.

Concluzia trasă de BCS, deși aparent evidentă, este totuși interesantă dacă ne gândim la faptul că există studii care arată că dependența de Internet poate deveni o boală cronică la copii sau studii care concluzionează că bogăția materială nu este direct corelată cu fericirea.

Rezultatele studiului arată că persoanele care au cel mai mult de câștigat din accesul la IT sunt femeile, cei cu venituri reduse și cei cu un nivel de educație mai scăzut. Compania explică aceste concluzii prin faptul că IT-ul ajută la creșterea nivelului de independență al persoanelor și deci au mai mult de câștigat cei care, din diverse motive, au un nivel mai redus de independență personală.

Ca un comentariu personal, sunt multe voci care fie fac apologia Internetului, acea rețea minunată care ne interconectează și ne ajută să ne simțim ca o mare familie, fie îl huiduie și-l arată cu degetul, acuzându-l că pervertește mințile oamenilor și îi abate de la “calea cea dreaptă”. Mie personal mi se pare evident că accesul la Internet nu este ceva bun sau rău în sine. Ca să folosesc o comparație revoltător de prozaică, Internetul este ca un ciocan: îl poți folosi ca să bați un cui care fixează două piese una de alta și să construiești astfel ceva util sau la fel de bine îl poți folosi ca să-ți dai cu el peste degete. Este o alegere personală și fiecare îl folosește cum îl duce capul. Sunt de acord, însă, cu faptul că în perioada de formare a personalității copiilor și tinerilor, când discernământul lor nu este încă format în totalitate, accesul la Internet ar trebui supravegheat de persoane responsabile. Da, știu, ușor de zis și greu de făcut – controlul parental este un teritoriu foarte alunecos și vast care merită discutat separat și pe îndelete.

Concluzia: bucurați-vă, fraților, de Internet, gustați din toate, dar nu vă pierdeți simțul măsurii dacă vreți să fie bine. Și la vară cald.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.


Pingbacks

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by IT4Fans România. IT4Fans România said: Internetul face lumea mai fericită @ http://ur.ly/c8uf [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.