Google a colectat 3 ani date din rețele WiFi și acum “regretă profund”

Pe la noi s-au văzut mai puțin mașini care efectuează fotografii pentru proiectul Google Street View însă în Europa de Vest și Statele Unite fenomenul  a fost unul de masă. Se vede treaba că mașinile astea, pe lângă activitatea lor principală de fotografiere a peisajelor stradale, au colectat și date din rețelele WiFi neprotejate prin parolă întâlnite pe drum. Și nu doar denumirile rețelelor wireless (SSID) și adresele MAC ale dispozitivelor wireless cum s-a recunoscut inițial, ci și (fragmente din) conținutul datelor care au tranzitat rețelele WiFi din apropiere în momentul când mașina Google Street View era în trecere prin zonă. Fenomenul s-a întâmplat în 30 de țări cantitatea de date colectată ridicându-se la aproximativ 600 GB.

Google recunoaște plângând că nu ar fi trebuit să facă acest lucru, care s-a produs dintr-o regretabilă eroare și ne asigură că putem sta liniștiți pentru că informațiile colectate nu au fost folosite în niciun produs Google:

Este limpede acum faptul că am colectat din greșeală date din rețelele WiFi neprotejate prin parolă, deși nu am folosit niciodată aceste date în vreun produs Google.

Cu toate acestea, am colectat de obicei numai fragmente de date deoarece: autovehiculele noastre se aflau în mișcare; cineva din zonă chiar folosea rețeaua [wireless] când o mașină [de-a noastră] trecea prin zonă; și echipamentul WiFi din mașină schimbă automat canalele cam de cinci ori pe secundă. În plus, nu am colectat informații care circulau în rețele WiFi protejate prin parolă.

Din câte spun cei de la Google, colectarea acestor date a fost  rezultatul unui cod care a făcut parte dintr-un proiect experimental și a fost inclus în softul de la bordul mașinilor Street View deși cei care au condus proiectul nu aveau intenția de a utiliza acele date.

Google, regretând amarnic cele întâmplate, promite să blocheze toate mașinile Street View până când chestiunea este soluționată iar datele corespunzătoare sunt șterse, după cum rezultă din următoarea declarație făcută de Google:

Echipa de ingineri de la Google se străduiește să câștige încrederea dumneavoastră – și suntem perfect conștienți de faptul că am greșit profund în această chestiune. Ne pare sincer rău pentru această eroare care a fost o lecție pentru noi.

Eu unul, nenumărându-mă printre paranoici, nu am tendința de a avea o reacție ostilă la vederea unei mașini Google Street View (chiar le aștept și pe șoselele din România pentru că vreau ca Street View să fie accesibil și în spațiul mioritic) însă este un proiect care a atras până acum destule critici din partea celor preocupați de “privacy” prin numeroasele cazuri în care camerele mobile au surprins scene care atingeau dreptul la intimitate al cetățenilor. Astfel, pentru a evita situații de acest gen, după un an de la lansarea proiectului ce a avut loc în 2007,  Google a început să aplice efectul de “blur” asupra fețelor persoanelor suprinse în fotografii. După cum nu e greu de imaginat, mașinile Street View au surprins și numeroase scene bizare sau amuzante, suficiente cât să se poată crea și un site numai cu astfel de scene.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.


Pingbacks

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Pahon Bogdan-Andrei, IT4Fans România. IT4Fans România said: Google a colectat 3 ani date din rețele WiFi și acum "regretă profund" @ http://ur.ly/ca2P [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.