Și automobilele devin vulnerabile în fața hackerilor

O echipă de specialiști în securitatea calculatoarelor de la Universitatea din Washington și Universitatea din California, San Diego, a făcut un experiment care urmărea să determine în ce măsură noile automobile, împânzite de sisteme computerizate, sunt capabile să reziste încercărilor de a le perturba funcționarea venite din partea unor hackeri rău intenționați. Concluzia lor nu este una foarte încurajatoare după ce ei au reușit să efectueze de la distanță pe două mașini  de test (reprezentative pentru sistemele computerizate tipice instalate pe mașinile contemporane) activități complet “inofensive” cum ar fi, spre exemplu, dezactivarea sistemului de frânare, oprirea motorului sau încuierea șoferului în mașină.

În raportul pe care l-au întocmit în urma experimentelor ei precizează: Am demonstrat posibilitatea de a controla o gamă largă de funcții ale mașinii și de a provoca ignorarea completă a comenzilor șoferului – inclusiv dezactivarea frânelor, aplicarea frânării în mod selectiv doar asupra unora dintre roți, oprirea motorului ș.a.m.d.

Mai mult, cercetătorii au reușit să realizeze atacuri prin care mai întâi au inserat în sistemele mașinii un software făcut special pentru a modifica funcționarea acesteia în modul dorit de atacator dar în așa fel încât la producerea accidentului să se șteargă orice urmă a acestor modificări în software. Ceea ce înseamnă că expertiza efectuată ulterior, la cererea companiei de asigurări, nu va putea confirma faptul că accidentul s-a datorat unor astfel de modificări în software.

Spre deosebire de computerele de uz general a căror penetrare determină doar furtul, modificarea sau pierderea unor date, penetrarea sistemelor computerizate aflate la bordul autovehiculelor este un fenomen cu mult mai grav, fiind o chestiune de viață și de moarte. Echipa de cercetători se declară mulțumită de faptul că au reușit să pună în evidență aceste vulnerabilități înainte ca ele să devină efectiv exploatate de persoane rău intenționate însă nu ar fi deloc de mirare ca unele accidente să fi fost deja provocate în acest mod fără ca cineva să poată demonstra ceva.

Rămâne de văzut ce va face industria auto pentru a elimina sau măcar a limita astfel de posibilități care se deschid în fața atacatorilor ce dispun de cunoștințele necesare pentru a le utiliza în practică spre a-și duce la îndeplinire intențiile criminale.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.


Pingbacks

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by IT4Fans România. IT4Fans România said: Și automobilele devin vulnerabile în fața hackerilor @ http://ur.ly/cecC [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.