Camere video 3D într-un smartphone?

Sharp first 3D mobile cameraCiteam undeva pe siteul ăsta că geolocația va fi trendul anului 2010, cu atâtea companii care se grăbesc să o implementeze în produsele lor. Eu sunt de părere că nu trebuie să subestimăm fenomenul 3D care, după succesul înregistrat de filmul Avatar, a început să fie pe buzele tuturor: producătorii lansează monitoaretelevizoare, telefoane mobile… toate 3D. Au început să apară viziuni în care internetul va fi 3D și chiar numărul următor din Playboy va avea posterul central cu modelul lunii în 3D.   Ba chiar a apărut cineva care pretinde că a făcut un copil după ce s-a uitat la un film porno 3D (OK, asta e o poantă deși una tare, trebuie să recunosc….).

Cu toate acestea, există o mare diferență între prețul tehnologiei necesară producerii de conținut video 3D și echipamentele care pot reproduce acest conținut. O cameră video capabilă să înregistreze 3D costă vreo 21.000 de dolari și încă nu este disponibilă publicului, în timp ce un film 3D la CinemaCity e în jur de 20 de lei (6 dolari) sau un monitor 3D costă vreo câteva sute bune de dolari, poate în jurul pragului de 1000 de dolari.

În acest context, producătorul de echipamente electronice Sharp are planuri să lanseze până la sfârșitul lui 2010 prima cameră video 3D pentru telefoane mobile.

Modulul video, construit special pentru dispozitive mici ca aparate foto sau gadgeturi mobile înregistrează imagini video 3D la rezoluția de 720p. Mostre ale noii camere video for fi disponibile luna viitoare așa că până spre sfârșitul verii ar trebui să vedem cu proprii ochi cam la ce nivel calitativ să ne așteptăm de la dispozitivele mobile capabile să înregistreze 3D ce vor fi lansate spre sfârșitul anului.

Dacă Sharp va reuși să producă aceste camere video 3D la prețuri decente, s-ar putea să nu treacă mult timp până când suportul video 3D să fie doar o altă specificație banală pe lista oricărui smartphone. Să nu uităm că mai sunt încă niște probleme de rezolvat în privința infantei tehnologii 3D – una dintre cele mai importante fiind vizionarea confortabilă a conținutului 3D (fie că e vorba de purtarea unor ochelari caraghioși ori de autostereoscopie).

Oricum ai privi problema, camera mobilă 3D de la Sharp reprezintă încă un pas spre omniprezența 3D-ului în lumea noastră.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

  1. Camere video spune:

    a inebunit lumea dupa 3D, televizoare, monitoare, imprimante etc.:))

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.