Intel plănuiește să înghesuie mai mult de 8 nuclee în procesoarele pentru servere în 2011

Intel Xeon 7500 front side„Mai multe nuclee și viteze mai mari” – ai mai auzi asta undeva înainte, nu? Asta ar fi și reacția mea dacă nu ar fi vorba despre succesorul lui Xeon 7500, actualmente cel mai puternic procesor Intel  realizat pe arhitectura Nehalem-Ex și destinat platformei serverelor. Lansat în martie 2010, Xeon 7500 a reprezentat cel mai mare salt în tehnologie realizat de Intel într-o singură generație având 8 nuclee, 16 fire de execuție și o impresionantă cantitate de 24 MB memorie cache on board.

Dar timpul nu este de partea celor care se culcă pe laurii succesului și următoarea generație a CPU-urilor Intel pentru servere va stabili noi standarde în materie, preconizându-se atât o creștere a numărului de nuclee (probabil undeva pe la 12) cât și a frecvenței de operare, cu un consum de energie neschimbat (față de generația curentă). Având în vedere că în prezent Xeon 7500 are o frecvență a tactului implicită de 2,26GHz (2,66GHz prin activarea lui Turbo Boost), se estimează că viteza procesoarelor pentru servere din următoarea generație va fi undeva între 2,4 – 2,5GHz (ceea ce nu arată rău deloc pentru un procesor cu 12 nuclee și hyper-treading).

Procesorul este programat să fie lansat undeva în 2011 și ar fi bine ca până atunci să apară și câteva aplicații capabile să folosească toată puterea aia de procesare paralelă, nu?

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.