IBM se implică și ea în domeniul aplicațiilor software analitice statistico-predictive

Minority Report - precog

Știrea asta am citit-o cu aproape o lună în urmă dar nu i-am acordat importanța cuvenită în momentul respectiv. Dar când am citit despre investiția lui Google Ventures în Recorded Future mi-am amintit că am mai văzut ceva oarecum similar nu cu multă vreme în urmă. Scorobâind prin Google Reader am găsit-o și cred că, în contextul creat de articolul menționat anterior, merită redată aici.

Departamentul pentru Justiție Juvenilă a statului Florida va folosi software analitic pentru a prezice infracționalitatea produsă de către tinerii delicvenți. Tinerii identificați ca având un potențial ridicat de a săvârși infracțiuni vor fi incluși în programe specifice de prevenire și educare. Programele software analitice vor folosi o serie de variabile pentru a determina posibilitatea ca acești puberi tineri să facă fapte ilegale.

Bineînțeles că opinia publică de peste marea baltă (n.r. – Oceanul Pacific) a sărit ca mușcată de posterior invocând încălcarea Drepturilor Omului și încă vreo jumătate de duzină de amendamente existente prin Constituția SUA dar această dezbatere nu face obiectul prezentului articol.

E timpul să intre în scenă IBM, care prin vocea vicepreședintelui Departamentului Analitico-Predictiv, Deepak Advani, afirmă că sistemul oferă „proiecții solide” autorităților care pot iniția astfel acțiuni în timp real pentru prevenirea activităților infracționale. De asemenea oferă sistemului judiciar abilitatea de a trage concluzii în urma analizării unor cantități aproape incomensurabile de date în scopul detectării în timp util a unor șabloane.

Amintesc aici despre filmul Minority Report regizat de Steven Spielberg care-l are în rolul principal pe Tom Cruise, un polițist într-o lume viitoare în care ființe înzestrate cu niște capacități cognisciente supranaturale (denumite „pre-cogs”), au puterea să prevadă cu câteva minute înainte cine va comite o infracțiune dându-le astfel autorităților timpul necesar pentru a opri săvârșirea acesteia. Este unul dintre cele mai complexe filme SF existente, oferindu-ne totodată și o viziune viabilă asupra modului de interacțiune cu calculatoarele în viitor. În film lucrurile o iau razna când sistemul prevede în mod eronat că un ofițer de poliție urmează să comită o infracțiune, lucru care se poate întâmpla și în viața reală. Mă refer la scenariul în care sistemul greșește suspectând pe nedrept un nevinovat că ar fi pretabil la săvârșirea unei fapte antisociale cu urmarea că autoritățile iau asupra acestuia o serie de măsuri restrictive sau represive. Și este nevoie de o singură eroare pentru ca întreg eșafodajul logic pe care este construit sistemul să se ducă pe apa sâmbetei. Și nici n-am introdus în ecuația potențialul reprezentat de abuzurile care s-ar putea face invocând recomandările și obiectivitatea sistemului. Dar, la fel ca și în cazul Drepturilor Omului amintite mai sus, nici subiectul ăsta nu face obiectul prezentei știri.

Deci tot sistemul folosit de către Departamentul pentru Justiție Juvenilă din Florida este furnizat de către IBM, care intenționează să joace în stil mare pe acest domeniu al previziunilor analitice software. Problema cu IBM este că ultima afacere care are câteva puncte comune cu asta de față a avut loc în anul 1930, când a livrat unui anume guvern din Europa de Vest un lot de mașini capabile să catalogheze informații în scopul instituirii unui sistem performant de cenzură. Acesta a fost lucru bun, deoarece cenzura poate ajuta la îmbunătățirea societății prin identificarea nevoilor și a problemelor care pot fi rezolvate de către guvern. Oricum, afacerea cu pricina nu s-a încheiat prea bine pentru peste 11 milioane de oameni (numărul estimat de morți din al doilea Război Mondial inițiat de către Germania). Este posibil ca această comparație să fie una exagerată dar un sistem care cataloghează toți oamenii pe baza unui program software statistico-predictiv urmat de luarea unor măsuri împotriva acestora nu este un mod prea eficient de a ne îmbunătăți societatea.

Iar dacă ideea de a fi monitorizat te înfioară gândește-te puțin la următorul scenariu: la început sunt catalogați cei care au fost condamnați și sunt potențiali recidiviști; urmează suspecții de terorism și apoi… toată lumea sfărșește prin a fi indexată într-o bază uriașă de baze de date fiind etichetată în funcție de o combinație de factori – șabloane de călătorie, plățile făcute cu cărțile de credit, relații sociale (atenția la Open Graphul celor de la Facebook), mesajele și cam orice altceva – care să răspundă la întrebarea dacă te gândești să faci ceva ilegal. Teoretic vorbind, un astfel de sistem are șanse să evite crimele, jafurile sau un atat terorist – ceea ce-l face o veste bună. Mai ales dacă se reușește stabilirea unor șablone care să permită identificarea psihopaților, a potențialilor criminali, pedofili sau bărbați care-și bat nevestele. Toate bune și frumoase până la măsurile care se doresc a fi luate împotriva acestora înainte de a fi săvârșit vreo ilegalitate.

Dacă singura măsură luată era aceea de punere sub supraveghere a suspecților identificați prin procedura descrisă mai sus, sistemul ar fi fost perfect.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: AnalizeeCrimeNoutăţi

Etichete:

Despre autor: A avut o copilărie nefericită, lucru care se pare că l-a marcat pe viață. E cel mai în vârstă din echipa IT4Fans și, după cum îi sugerează şi ID-ul, cârcotește (pertinent, sper) pe marginea problemelor sâcâitoare din zona IT-ului. Nu poți purta cu el nicio discuție fără să-ți verse în cap toate frustrările lui, dar cu toate astea e un fârtate de nădejde și nu te lasă la greu.


Pingbacks

  1. [...] sustenabil de monetizare, a făcut 3 achiziții în domeniul social media și analitic, în timp ce IBM a absorbit majoritatea jucătorilor de pe piața de software enterprise (de fapt a făcut doar [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.