Chrome 5 beta este super rapid [video]

Au fost publicate zilele trecute statisticile browserelor pe luna aprilie 2010. Pentru prima oară în istorie Internet Explorer a scăzut sub cifra de 60%, în timp ce Google Chrome își continuă nestingherit creșterea de la 6,13% la 6,73% (aproape un punct procentual într-o lună) în timp ce Firefox și Safari au înregistrat fluctuații nesemnificative (24,59%, respectiv 4,72%). În schimb Opera a scăzut 0,7%, având în prezent 2,3% din cota browserelor. Trebuie să precizez că aceste statistici nu sunt universale și nici nu au literă de lege, cel mai probabil fiind culese în urma analizării traficului pe un eșantion reprezentativ de siteuri din America și existând diferențe între entitățile care le compilează sau sursele care le publică. Deci, recomand asimilarea acestora cu un grăunte de sare…

Dar hai să ne întoarcem la tema principală a articolului… Dacă în articolul ăsta concluzionam că Google Chrome 4.0 este mai rapid Firefox 3.6, se pare că următoarea versiune a lui Chrome 5.0 (a cărui variantă beta tocmai a fost lansată) va rupe tot. Google au realizat că au ajuns la un punct în care doar vorbind despre viteza unui browser nu mai este suficient: aceasta trebuie arătată!

Tocmai în acest scop Google a făcut niște clipuri uimitoare filmate la 2700 de cadre/secundă folosind un decor stilul Rube Goldberg (dacă habar n-ai ce vreau să spun, uite aici o mostră – vei concluziona că ai mai văzut ceva similar dar nu știai că-i spune așa) în care viteza noului Google Chrome este comparată cu cea a unor cartofi proiectați de un tun, a luminii sau a sunetului – cu alte cuvinte – nu ai voie să ratezi clipul:

Conform comunicatului oficial Google testele de viteză au fost filmate utilizând următoarele echipamente:

  • computer: MacBook Pro laptop cu Windows instalat;
  • monitor: Asus cu diagonala de 24 inchi, căruia au trebuit să-i înlocuiască lumina fluorescentă standard cu tuburi de tungsten mai puternice pentru a putea avea suficientă lumină în timpul filmării;
  • conexiune la interent de 15MB/s;
  • camera video: Phantom v640 High Speed Camera, capabilă să înregistreze la rezoluția de 1920×1200 și până la 2700 cadre/secundă.

Încă odată, menționez că toată instalația a fost montată doar pentru a demonstra cât de rapidă este ultima versiune de Chrome. Și este rapidă. Google afirmă că noua versiune reprezintă cel mai mare salt în privința vitezei făcut până în prezent, creșterile fiind de 30% și 35% în testele V8 și SunSpider față de versiunea anterioară beta. Mai mult, privind înapoi în timp, performanța lui Google Chrome a fost îmbunătățită cu 213% și 305% față de prima versiunea beta care a fost lansată în septembrie 2008 (nici măcar nu au trecut 2 ani de atunci).

Totodată, noua versiune (care este disponibilă pentru Windows, Mac și Linux) are și câteva noi caracteristici: abilitatea de a sincroniza preferințele browserului, extensiile funcționează și în modul incognito precum și mai multe funcții HTML5 cum ar fi geolocația, socketurile web și drag-and-drop (adică poți atașa un fișier la un e-mail prin simpla tragere a acestuia cu mouseul de pe desktop în fereastra unde scrii mailul). De asemenea, aceasta este prima versiune a lui Google Chrome care încorporează direct Adobe Flash pentru a-l face mai stabil și mai rapid.

În timp ce există diferențe între motoarele de randare folosite de fiecare browser în parte, viteza relativă sau percepută a încărcării diferilor siteuri a devenit un factor diferențiator între acestea. Poate din cauza asta, Opera își subliniază viteza cu ocazia fiecărei noi versiuni iar Mozilla se concentrează din ce în ce mai mult pe viteză.

Nu vă lăsați induși în eroare, pentru că atunci când vorbim despre optimizarea vitezei de încărcare a browserelor există niște variabile care nu pot fi controlate de către utilizator sau browser – timpii de răspuns la ping, încărcarea serverului unde este găzduit siteul, latența rețelei etc… Producătorii de navigatoare web au descoperit că randarea JavaScript este un capitol unde se pot face minuni în privința vitezei de navigare pe web. În această privință toate browserele relevante au propriile idei despre metoda prin care să scoată o viteză mai mare din randarea JavaScript. Google Chrome folosește un motor de randare JavaScript de concepție proprie Google denumit V8 și este principalul vinovat de creșterile în viteză a browserului de la o versiune la alta.

Dacă ești curios cum a filmat și produs Google acest teste de viteză, urmărește clipul de mai jos:

Viteza a fost dintotdeauna unul dintre punctele forte ale browserului celor din Moutain View iar ultima versiune beta chiar ridică ștacheta sus de tot pentru competiție. Uite unul dintre motivele pentru care Google Chrome este singurul browser care înregistrează creșteri convingătoare de la o lună la alta, tot mai mulți cunoscători într-ale tehnologiei fiind convinși de calitățile certe ale acestuia.

N-am nici un dubiu că aceste clipuri video vor fi populare: Google are un mic site care-l ajută la chestia asta.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.