Recorded Future – aplicația care prevede viitorul

Ați auzit de Recorded Future? Este o companie (a cărei website îl puteți accesa aici) care folosește foarte multe informații din trecut și prezent pentru a prezice trenduri și deznodăminte. Rezultatele sunt puse la dispoziția clienților prin intermediul unei aplicații web. Acuratețea acestor rezultate este similară prognozelor meteo, domeniile monitorizate fiind piețele financiare, știri geopolitice, schimbări ale industriei, personalități publice, tehnologie și securitatea informațională.

Prezicerea viitorului este o afacere cu un mare potențial în domeniile industriei, marketing și al pariurilor sportive. Procedura prin care analiștii fac predicții în aceste zone presupune cuantificarea și parsarea unor volume imense de date. De asemenea, aplicația poate fi individualizată astfel încât să furnizeze previziuni personale.

Iată și clipul demonstrativ al companiei care ne prezintă cum funcționează aplicația pentru utilizatorii care vor să cunoască viitorul:

Recomand răsfoirea întregului profil YouTube al companiei pentru aflarea mai multor detalii.

Programele companiei Recorded Future bântuie prin internet culegând referințe despre evenimente viitoare pe care le adaugă într-o bază de date unde sunt analizate prin aplicarea unor algoritmi secreți. Utilizatorul poate căuta în această bază de date după trei criterii – „Ce„, „Cine/Unde” și „Când”, rezultatele interogărilor fiind prezentate sub forma unei cronologiii care începe din trecut și se sfârșește în viitor.

Deși sună chiar simplu, diavolul stă ascuns în detalii, deoarece se zvonește că în schemă sunt implicate și niște ingrediente speciale cum ar fi o tehnologie (despre care oficial nimeni nu știe nimic) capabilă să interpreteze sentimentele care-i animă pe oameni în momentul generării conținutului supus analizei.

Mie-mi vine greu să nu fac legătura dintre această afacere și Fundația lui Isaac Asimov (serie literară SF care are la bază știința psihoistoriei inventată de Hari Seldon prin care, folosind matematica sociologică, se poate prezice viitorul cu o precizie ridicată dar doar pentru mase mari de oameni), principiile fiind relativ similare.

V-am făcut o mică introducere a lui Recorded Future pentru că Google Ventures tocmai a investit o sumă secretă de bani în aceasta, fiind una dintre puținele companii în care Sergey Brin și Larry Page investesc bani în scopul menținerii dominației Google asupra lumii prin intermediul unor tehnologii revoluționare (sau poate Google vrea să-și construiască în secret o mașină a timpului care să poată funcționa doar pentru viitor – să le prezică ce va mai căuta lumea pe internet în perioada următoare). Un purtător de cuvânt al gigantului din Moutain View a declarat recent că Google dispune de suma 26,5 miliarde dolari SUA cash, bani care ar putea fi mai profitabili dacă sunt investiți decât varianta depunerii într-un depozit cu dobândă – asta ca explicație la campania de achiziții și investiții făcută în primăvara asta.

Sunt curios dacă Recorded Future au prevăzut mișcarea asta a lui Google…

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.