Google aruncă 38,8 milioane dolari în vânt

Wind FarmCarnetul de cecuri al celor de la Google este întrebuințat destul de frecvent în ultima săptămână. După ce a cumpărat interfața 3D a celor de la BumpTop și a investit în compania Corduro (deținătoarea unui sistem de plăți pentru platforma mobilă), a mai scris un cec de 38,8 milioane de dolari, bani pe care i-a investit în două ferme de generatoare eoliene din Dakota de Nord. Proiectul se numește Peace Garden Wind (în traducere – „Vântul din Grădina Păcii???”), este estimat la o valoare de 190 de milioane dolari fiind inițiat de către compania NextEra Energy Resource. Se speră că această fermă va produce 170 MegaWatti de curent electric, suficienți pentru a alimenta 55.000 de locuințe americane și probabil vreo 100.000 de case din România.

Google stă bine la la capitolul investiții în energie regenerabilă, folosind un procent însemnat de energie solară pentru nevoile proprii și investind în companii promițătoare ca eSolar, AltaRock (acționează în domeniul producerii de energie folosind resurse geotermale) și Makani Power (ferme eoliane dipuse la altitudini ridicate). Să nu uităm și de cutiile electrice Bloom Box care funcționează deja de peste un an, producând curent electric pentru Google. Totuși aceasta este prima dată când colosul din Mountain View investește mai degrabă într-un proiect decât într-o companie, banii provenind direct din trezoreria Google și nu de la Google Ventures sau ramura filantropică, Google.org. (care a lansat anul trecut PowerMeter, un produs care ajută consumatorii să-și monitorizeze și optimizeze consumul de energie).

În același trend, anul acesta în februarie Google a obținut permisiunea Comisiei Federale de Reglementare a Energiei din SUA de a cumpăra și vinde energie la valorile pieței, în vederea eficientizării managementului energiei din propria ogradă (care nu este chiar mică, doar v-am arătat câte servere are Google de hrănit) dar și pentru situația în care Google Energy ar deveni la un moment dat un furnizor de electricitate.

Se crede că Google a ales compania NextEra deoarece aceasta folosește ultima tehnologie disponibilă în materie de turbine eoliene și sisteme de control pentru a produce una dintre cele mai ieftine energii regenerabile existente momentan pe piață. Turbinele pot funcționa non-stop, unghiul de atac al fiecărei pale putând fi ajustat individual pentru opținerea unei eficiențe ridicate iar palele sunt cu 15% mai mari decât generația precedentă ceea ce permite capturarea unei cantități de energie superioară.

Având în vedere numărul mare de angajați, oare va investi Google și în bateriile MetalCell? Știți voi care, alea ce pot produce curent și din urină…

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.