Soldați, faceți pipi în baterii! Executarea!

Știm cu toții că în războaiele moderne tehnologia este esențială pentru succesul misiunilor. Și tehnologia trebuie alimentată cu curent electric, care nu este întotdeauna disponibil (mai ales pentru infanteriști). Bateriile portabile au capacități limitate, așa că e esențial să ai în dotare surse de energie electrică alimentabile cu ceea ce există în natură. De exemplu panouri solare (dacă e soare), sau generatoare manuale (un soldat care să dea la manivelă se mai găsește). Sau, mai elegant, bateria reîncărcabilă/realimentabilă numită MetalCell.

Caracteristici

MetalCell este o baterie de 6V/50AH pusă la punct de inginerii sudcoreeni și poate fi văzută ca o variantă modernizată a străvechii “baterii din Bagdad” (dispozitiv vechi de două mii de ani, originar din Mesopotamia, considerat a fi printre primele dispozitive generatoare de tensiune electrică). Bateriile cu electrolit clasice sunt voluminoase și grele, prin urmare dificil de transportat. MetalCell folosește apa sărată ca electrolit și metale ca magneziu și aluminiu pe post de anozi consumabili, putând fi transportat în formă compactată, volumul la transport fiind redus la jumătate față de volumul ocupat în stare de exploatare, când bateria e plină cu electrolit. De asemenea, poate fi stocat în depozit în formă “uscată” pentru perioade îndelungate fără a-și pierde proprietățile.

Dispozitivul produce cantități apreciabile de energie electrică în ciuda dimensiunilor reduse, se poate alimenta într-un minut cu consumabilele necesare – plăci din metal ușor și apă sărată (se poate folosi apă de mare sau, de ce nu, chiar … urină, că doar este disponibilă oriunde sunt soldați). El este foarte sigur în exploatare și de asemenea “prietenos” cu mediul înconjurător.  Spre deosebire de bateriile reîncărcabile clasice care necesită un timp îndelungat de reîncărcare (de ordinul orelor), MetalCell se realimentează în doar câteva minute, avantaj imens în cazul utilizării în aplicații militare în teren. Este și extrem de rezistent – au trecut peste el vehicule militare de 1.25 tone și 2.5 tone și a rămas intact.

În graficul de mai jos se poate urmări variația tensiunii de alimentare în cursul descărcării bateriei la un curent constant de 2A timp de 25 ore. Se observă că dacă se înlocuiește electrolitul la fiecare 2.5 ore bateria poate funcționa timp de 20 ore, tensiunea de alimentare în sarcină rămânând în jur de 5V. Ea începe să scadă vizibil abia după 20 de ore.

Creșterea temperaturii bateriilor în timpul descărcării este un fenomen extrem de uzual însă în cazul bateriei MetalCell riscul maxim este doar să înceapă să fiarbă electrolitul, fără  să existe, însă, pericol de incendiu sau de explozie ca și în cazul altor baterii.

MetalCell a fost testată și la temperaturi scăzute. Umplută cu soluție salină (12% NaCl), ea a fost păstrata la -35 grade Celsius pentru 20 ore și s-a constatat înghețarea electrolitului. dar, grației texturii moi a ambalajului (un fel de cauciuc / silicon), bateria nu a suferit avarii. Când electrolitul era înghețat nu a apărut tensiune electrică dar de îndată ce electrolitul a redevenit lichit bateria a început să genereze electricitate. Iar dacă bateria a fost răcită la -35 grade Celsius fără electrolit și a fost introdus ulterior electrolitul la 0 grade Celsius, bateria a funcționat la -35 grade cu tensiunea în gol de 7.7V și tensiunea în sarcină de 4.7V (la un curent de 2A).

Cu MetalCell, lanternele și telefoanele mobile, lămpile de semnalizare, PDA-urile și laptopurile pot fi folosite zile întregi. De exemplu cu o singură baterie MetalCell se poate alimenta o lanternă sau se poate reîncărca un dispozitiv mobil de dimensiuni reduse (telefon, PDA, MP3 player). Pentru alimentarea unui laptop, de exemplu, se folosesc două sau trei dizpozitive MetalCell legate în serie.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud intenționează să înlocuiască kiturile auxiliare de reîncărcare (generator manual plus panou solar) care cântăresc în total cam 5 kg, cu bateria MetalCell care are numai 0.6 kg.

Alte aplicații:

Vestă de salvare în caz de naufragiu

Asigură alimentarea unor dispozitive electrice din componența vestei de salvare care permit localizarea naufragiatului de către echipajele de salvare, mărind foarte mult șansele de salvare ale naufragiatului. Asta dacă nu cumva naufragiatul este mai întâi localizat de către inamic. :D

  • autonomie: 15 ore
  • alimentează o lanternă de 100W
  • emite semnale radio la fiecare două secunde
  • utilizează apă din ocean ca electrolit

Baterie pentru aplicații submarine

MetalCell poate fi utilizat pentru alimentarea echipamentelor de filmare, lanternelor sau a altor echipamente electrice/electronice utilizate de scafandri. De asemenea poate alimenta minisubmersibile din categoria SDV (Swimmer Delivery Vehicle) sau torpile.

Aplicații diverse

Specificații:

Denumire: MetalCell 6/v/50ah
Tensiune în gol : 6.4V
Tensiune în sarcină : 4.0-6.0V
Capacitate: 50Ah
Putere electrică: 20W
Electrolit: apă de mare sau apă sărată. Sau pipi.
Număr de reîncărcări: >100
Energie electrică: 280 Wh
Dimensiuni (compacatată) 37 x 117 x 122 (mm3)
Dimensiuni (expandată) 69 x 117 x 122 (mm3)
Masă totală (fără electrolit, fără geantă) : 425g
Masă totală (cu electrolit, fără geantă) : 725g
Energie specifică (fără electrolit, fără geantă) : 658Wh/kg, 531 Wh/liter
Energie specifică (cu electrolit, fără geantă) : 386 Wh/kg, 281 Wh/liter
Set suplimentar de anozi (5 anozi / 1 set) : 208g

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează




Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.