Microsoft e de acord cu Google și Apple în privința lui HTML5

internet explorer 9 logoSe prea poate ca Apple și Microsoft să nu fie tot timpul de acord, dar opiniile acestora par să fie convergente în privința Flash-ului. La doar o zi după ce Steve Jobs și-a vărsat oful prin celebra de acum scrisoare deschisă – la care Adobe a răspuns rapid deși nu prea convingător –  Microsoft, prin Dean Hachamovitch (manager general al lui Internet Explorer 9), se declară un susținător fervent al lui HTML5 (pe care Google îl promovează în mod necondiționat) și al codecului H.264 (cel care permite folosirea platformei hardware pentru a reda fișierele video având astfel nevoie de mai puțină energie și putere de calcul decât Flash) afirmând că suportul HTML5 pentru IE9 se va descurca doar cu redarea clipurilor codate cu H.264.

Acuma, înainte de ne grăbi să-i cântăm prohodul tehnologiei Flash, trebuie să vă mai zic că Hachamovitch consideră că Flash-ul rămâne o componentă importantă în livrarea către consumatori a unei experiențe excelente pe webul de astăzi.Cu toate acestea, tehnologia are câteva probleme în special în jurul solidității, securității și a performanței (asta-mi seamănă cu un citat din pledoaria lui Jobs împotriva Flash-ului, dar ce știu eu? Dacă doi oameni îți spun că ești beat, mergi la culcare… o sa-i ascult și eu imediat, doar să termin articolul ăsta). Totodată managerul lui IE9 amintește și de problema spinoasă a copyrightului pentru codecurile video, problemă care ar trebui luată în considerare atunci când se stabilește modul de implementare a standardului HTML5.

Totuși, Microsoft dă dovadă de mai multă diplomație când declară că, în ciuda acestor neajunsuri, va continua să coopereze cu Adobe în scopul de a îmbunătăți Flash-ul.

Iar dacă acesta nu va deveni mai bun… ei bine, probabil că atunci când se va ajunge la această concluzie HTML5 va fi deja mult mai răspândit de-a lungul și latul webului. Microsoft, Google și Apple vor avea grijă de asta.

Revenind la H.264, în jurul căruia se face tot mai multă vâlvă, Steve Jobs afirmă în recentele panseuri pe tema Flash-ului că, deși 75% dintre videoclipurile de pe web sunt făcute în Flash, aproape toate dintre acestea sunt disponibile și în varianta H.264 și deci accesibile de pe iPhone-uri, iPod-uri și iPad-uri. Dar să vedem câte videoclipuri sunt disponibile în realitate în H.264? Un răspuns relevant l-am putea primi din partea siteului Encoding.com, care a codat 5 milioane de videoclipuri în ultimul an pentru o grămadă de siteuri web și clienți printre care MTV Networks, WebMD, Brightcove, Nokia, MySpace și Red Bull. Președintele Encoding.com, Jeff Malkin, a pus la dispoziție un grafic cu evoluția în timp a clipurilor codate cu diverse codecuri:

Se observă că în ultimul an clipurile codate cu H.264 au crescut de la 31% la 66% iar în prezent este formatul cel mai utilizat. Spre comparație, Flash-ul e reprezentat de Flash VP6 și FLV care împreună totalizează doar 26% din toate clipurile. Asta comparativ cu cei 69% (în total) de acum un an. Deci ponderile deținute de Flash și H.264 în cota de piață efectiv s-au inversat în ultimul an. Flash Player-ul suportă H.264 însă nu ai nevoie de Flash Player ca să vezi clipuri codate cu H.264, mai ales dacă ai un browser care știe HTML5.

Nenea Steve Jobs mai subliniază un lucru important: toate clipurile de pe YouTube (care reprezintă 40% din toate clipurile de pe web) sunt disponibile în H.264, așă că cifrele luate din graficul de la Encoding.com nu par chiar așa de fanteziste.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.