Apple, mai valoros decât Google. Wow!

…din punctul de vedere al valorii de piaţă, Apple fiind cotată la circa 159,37 miliarde $ faţă de cele 157,56 miliarde ale lui Google.

Google vs. Apple - cota de piata

Unii zic că asta s-ar mai fi întâmplat şi în trecut, deci nu e aşa o mare scofală. Alţii (fanii Apple), aşteaptă cu sufletul la gură ca Apple să-l depăşească pe următorul de pe listă, legendarul IBM (170 mld. $). Dacă cineva m-ar întreba la ce companie aş vrea să fiu CEO dintre cele 3 enumerate mai sus, eu aş alege-o pe a patra, respectiv Microsoft, care are o valoare de piaţă de aproximativ 255 mld. $.

Cred că este binevenită o enumerare a industriilor în care activează aceste 2 mari companii:

Apple: calculatoare personale, player-e audio, muzică, telecomunicaţii;

Google: căutare internet, telecomunicaţii, navigare web, publicitate internet;

În timp ce Apple a lansat câteva produse cool care se vând ca pâinea caldă non-conformiştilor (ca MacBook, iPod, iTouch, iPhone), Google a revoluţionat modul în care lucrăm, creăm valori şi a schimbat radical percepţia noastră asupra Internetului (în mare parte datorită viziunii îndrăzneţe a acestuia asupra cloud computing-ului, pe care am încercat să o descriu puţin aici). Apple este focalizat pe lansarea de produse cu funcţionalitate maximă şi un design şic, atent studiat, combinaţie care generează un “user experience” greu de învins de către concurenţă. Le-au trebuit 2 ani celor de la HTC să lanseze un smartphone de talia lui iPhone, deşi cu o platformă hardware mult mai puternică (CPU 1Gz SnapDragon. Şi când spun “Apple” mă gândesc la Steve Jobs, despre care tocmai mi-am amintit o glumă care sună cam aşa:

Ştiaţi că toţi angajaţii Apple lucrează pentru un singur client?

Numele acestuia este … Steve Jobs!.

Probabil că ăsta este motivul principal pentru care, la fiecare produs nou lansat de Apple, piaţa face “BOOM”, pe când atunci când lansează Google un produs nou acesta face “BANG”, iar în cazul bietului Microsoft “BING” (deşi Windows 7 se vinde cu aproape 240% mai bine decat Vista în primele săptămâni de la lansare, lucru care nu mă impresionează foarte tare).

Dacă-l rugăm pe tânărul şi talentatul WolframAlpha să ne calculeze un grafic cu venitul brut realizat per angajat dintre cele două companii (Apple şi Google), vom observa că Google are un management mai eficient din acest punct de vedere (deşi nici cu modelul de a face business al lui Apple nu mi-e ruşine, mai ales că l-am comparat puţin cu cel folosit de Microsoft aici).

Google-Apple-Wolfram

Analiştii pieţei de capital s-au încumetat să prezică faptul că Apple va depăşi IBM ca valoare de piaţă în 10 Aprilie 2010. Voi urmări această evoluţie să văd dacă au dreptate sau nu.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: AnalizeNoutăţi

Etichete:

Despre autor: Deși pare uneori cam supărat pe viață, de obicei se abține de la critici gratuite, preferând să publice cu preponderenţă analize obiective ale diverselor trenduri din IT. Cu toate că este o fire destul de agitată, totuși nu prea deschide gura decât când știe exact ce vorbește. După cum se poate vedea și din gravatarul lui, nu mai are toate țiglele pe casă... Umblă vorba prin sat că Şopârloiul şi TransMix ar fi una şi aceeaşi persoană.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.