Apple vrea să cumpere ARM [Zvonlandia]

Logo curent AppleTulburate sunt apele prin Zvonlandia astăzi! După ce m-am minunat de miliardul zvonit că Google ar fi dispus să-l plătească pentru ITA Software, iată că Apple ca într-un joc de poker clasic plusează și pune la bătaie 8 miliarde de dolari pentru achiziționarea ARM Holdings, cu alte cuvinte, compania al cărui nume este scris pe cele mai multe procesoare pentru telefoane mobile. Deși deocamdată este doar un zvon, dar dacă ar fi adevărat ar fi o știre bombă, pentru că ar zgudui din temelii nișa gadgeturilor mobile.

Iar dacă Apple reușește achiziția asta, principalii competitori de pe piața smartphoneurilor vor fi nevoiți să găsească alte chipuri care să dea viață produselor acestora. În timp ce ARM nu produce ea însuși chipuri, aceasta își licențiază tehnologia către alte companii care fabrică procesoarele care sunt apoi introduse în telefoanele Nokia, Sony, Samsung, HTC și mulți alții, inclusiv iPhone și Ipad ale căror chipuri A4 sunt bazate pe arhitectura ARM. Ah, am uitat să specific – inclusiv telefoanele care rulează Androidul celor de la Google sunt construite pe arhitectura ARM – asta apropo de relațiile prietenești existente între cei doi mamuți IT.

Arhitectura ARM este de asemenea folosită în sisteme ca Nintendo DS și Sony PSP, care sunt tot rivalele lui iPhone dar pe nișa jocurilor video. De fapt, dacă Apple face manevra asta și întrerupe sau suspendă contractele cu ceilalți producători, va reuși performanța ca dintr-o singură lovitură să-și scoată toți rivalii pe tușă. Și să nu vă gândiți că Steve Jobs nu are bani cash să facă o astfel de cumpărare: cu ocazia anunțării rezultatelor financiare pe primul trimestru 2010 (din nou record absolut cu o creștere de 90% față de trimestrul similar din 2009), cei din Cupertino s-au lăudat că dispun de suma de 42,7 miliarde dolari SUA puși bine într-un cont.

Apple a cumpărat PA Semiconductor în 2008 dar achiziția cu pricina a avut ca rezultat negativ plecarea unor oameni cheie care au fondat compania Agnilux (cumpărată recent de Google). Mmmda, devine tot mai interesat.

Totuși, pentru ca Apple să-și facă numărul cu darea în judecată pentru încălcarea de standarde patentate trebuie mai întâi ca această tranzacție să fie declarată legală de organismele americane și europene din domeniul concurenței (cu mențiunea că cele europeană au o legislație mai restrictivă). Mai mult, chiar după ce PA Semiconductor a fost cumpărată de către Apple, aceasta a continuat să livreze produse către clienții ei fără nici un fel de restricție.

În ciuda acestor zvonuri neliniștitoare pentru unii, cei de la ARM se pare că sunt în continuare foarte preocupați de următoarele modele de procesoare pe care le vor lansa pe piață. Conform unui document ajuns fără intenție public, un procesor uni-core de 1GHZ denumit S55PV210 „Taurus” Cortex-A8 este programat a fi pus în producția la scară mare în trimestrul III 2010, un procesor dual-core Cortex-A9 la 1GHz va fi lansat în trimestrul I 2011 și un procesor quad-core Cortex-A9 va vedea lumina zilei undeva prin 2012-2013 (hmm…. un procesor cu patru nuclee fizice va echipa un dispozitiv mobil prin 2012? Viitorul sună bine…).

Gata! Promit că nu mai scriu nimic despre Zvonlandia astăzi.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.


Pingbacks

  1. [...] ARM este compania căreia trebuie să-i fim cu toții recunoscători pentru rapiditatea cu care se mișcă smartphoneurile noastre. Arhitectura lor este folosită ca fundație pentru procesoarele din seria Snapdragon de la Qualcomm, Hummingbird de la Samsung sau cele din iPhone 4. Curând, va trebui să-i mulțumim lui ARM pentru că fabrică procesoare de 5 ori mai puternice decât ce avem în prezent. [...]


Trackbacks

  1. bagamare.ro spune:

    Apple vrea să cumpere ARM [Zvonlandia] | IT4Fans – te ajută să te miști în IT!…

    Tulburate sunt apele prin Zvonlandia astăzi! După ce m-am minunat de miliardul zvonit că Google ar fi dispus să-l plătească pentru ITA Software, iată că Apple ca într-un joc de poker clasic plusează și pune la bătaie 8 miliarde de dolari pentru achiziț…

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.