Zvonuri despre viitoarele procesoare Intel Sandy Bridge

Au apărut prin Zvonlandia informații despre noua generație de procesoare de la Intel ce vor urma după actualele Core i3/i5/i7. Ele vor fi realizate pe microarhitectura Sandy Bridge pe 32nm (succesoare a microarhitecturii Westmere) și vor apărea cel mai probabil începând cu 2011. La fel ca și actualele procesoare Core i3/i5/i7 realizate pe microarhitectura Nehalem/Westmere pentru socket-urile LGA 1156 (mainstream) și LGA 1366 (enthusiast), și noile procesoare Sandy Bridge vor fi împărțite în două categorii: pentru oamenii de rând (mainstream) și pentru maniaci entuziaști (enthusiast).

Dacă îți făceai cumva iluzii că vei putea instala un astfel de procesor pe placa ta existentă bazată pe socket LGA 1156, află că n-ai noroc. Asta pentru că noile procesoare Sandy-Bridge din categoria mainstream nu vor fi compatibile cu socket-urile existente, fiind proiectate să funcționeze pe un nou socket, LGA 1155, adică având un pin mai puțin decât actualul socket LGA 1156.

Deosebirea între socket-urile LGA 1156 și LGA1155

Viitoarele procesoare Sandy Bridge pe socket LGA 1155 vor fi disponibile atât în variantă dual-core cât și quad-core (cu coeficientul TDP» de 65W și respectiv 95W) și vor fi prevăzute cu tehnologiile Turbo Boost (overclocking temporar la cerere) și Hyper Threading (posibilitatea de a rula două fire de execuție pe fiecare nucleu). Ele vor avea integrat și suport pentru grafică iar controllerul de memorie va fi același dual-channel 1333MHz ca și cel actual. Controllerul PCI Express integrat în procesor va fi x16 care se poate împărți ca 2×8 (pentru multi-GPU).

Și, cum spuneam mai devreme, printre noile procesoare Sandy Bridge vor exista și unele destinate celor cu portofele bine garnisite (sau cu conturi bancare consistente). Este vorba despre procesoarele din seria E a generației Sandy Bridge (E pare-se că vine de la “Enthusiast” sau “Extreme”) care se pare că vor avea patru, șase sau opt nuclee. Ele vor funcționa pe un alt socket, tot unul nou, numit LGA 2011, având sensibil mai mulți pini decât actualul socket LGA 1366 destinat procesoarelor Core i7 9xx. Socket-ul LGA 2011 va fi disponibil pe plăcile de bază prevăzute cu un nou chipset purtând numele de cod Patsburg și care va fi succesorul actualului X58. LGA 2011 este destinat să opereze cu o memorie DDR3 pe patru canale și cu un PCI Express 3.0 x32 care se poate împărți ca 2×16 sau 4×8 (pentru multi-GPU) și care va fi conectat la Southbridge printr-un link DMI (Direct Media Interface) PCI-E 2.0 cu o lățime de bandă de 2Gbps, Southbridge care se pare că va avea două porturi SATA 3Gbps și zece porturi SATA/SAS de 6Gbps.

Procesoarele Sandy Bridge pentru oamenii normali (cele pe socket LGA 1155) sunt așteptate în ultimul trimestru al lui 2010 sau mai degrabă la începutul lui 2011, în timp ce modelele pentru entuziaști (pe platformă Patsburg și socket LGA 2011) nu vor ajunge pe piață mai repede de trimestrul trei din 2011.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Thermal Design Power – Puterea pe care sistemul de răcire al procesorului trebuie să o disipe sub formă de căldură pentru a evita supraîncălzirea acestuiaPowered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.


Pingbacks

  1. [...] în aprilie niște zvonuri despre viitoarea generație de procesoare Intel, denumită Sandy Bridge, ocazie cu care precizam faptul că socketurile pentru aceste procesoare vor fi LGA1155, cu un pin [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.