Google Wave: noul val în comunicare?

În 30.09.2009 compania Google a lansat publicului 100000 invitaţii pentru testarea unui nou produs al său care promite a fi începutul unei adevărate revoluţii în Internet. E vorba despre Google Wave. După toate probabilităţile, noul produs are un potenţial fantastic. Dar să vedem despre ce e vorba.

Ce este de fapt Google Wave? E mai mult decât un produs destinat comunicării între persoane. Facilităţile pentru activităţi colaborative de care dispune promit să-l transforme într-o platformă foarte puternică de comunicare pe care ne vom putea baza în aproape orice activitate pe care o desfăşurăm împreună cu alte persoane. Lucrezi într-o echipă pentru implementarea unui proiect la serviciu? Doreşti să planifici o vacanţă împreună cu prietenii? Vrei să urmăreşti mesajele de Twitter ale cunoştinţelor tale sau diverse comentarii care se fac pe teme care te interesează? Google Wave este conceput să te poată ajuta să faci toate astea şi încă multe altele. Conceptele inovatoare introduse de noul produs în domeniul comunicării interumane prin internet au cu siguranţă potenţialul de a face ca multe din instrumentele pe care le utilizăm la ora actuală pentru astfel de scopuri să devină complet depăşite.

Dar ce anume face ca Google Wave să fie atât de promiţător?

Faptul că defineşte şi implementează concepte mult mai naturale şi mai bine adaptate comunicării interumane decât cele folosite de instrumentele de comunicare clasice pe care le ştim cu toţii. Despre ce concepte este vorba? În primul rând, în lumea Google Wave totul gravitează în jurul conceptului de val (wave).

Un val este un obiect de comunicare creat la un moment dat de cineva, poate chiar de tine. De obicei când creezi un nou val scrii în el nişte idei referitoare la o anumită problemă. La început doar tu ai acces la acele informaţii, însă imediat ce ai creat valul îl poţi face accesibil şi altor utilizatori care în acel moment vor vedea că le-a venit în inbox un nou val. Valul nu este un obiect static, ca un mesaj e-mail clasic, ci este un obiect dinamic, cu o viaţă proprie.  Oricare din participanţii desemnaţi de tine poate modifica valul răspunzând la diverse idei pe care le-ai scris acolo, orice modificare făcută de ei devenind vizibilă celorlalţi participanţi practic instantaneu! Asta face ca valul să poată fi folosit şi pentru comunicarea live, în timp real, putând deci înlocui sistemele de tip instant messaging în gen Yahoo Messenger. În momentul în care cineva tastează un mesaj către tine o să vezi cum îţi apare mesajul, caracter cu caracter, şi deci ai posibilitatea să începi să-i răspunzi chiar înainte ca el să fi terminat de tastat linia respectivă de text (dar cât de curând va exista şi posibilitatea de a face ca mesajul să apară dintr-odată, la terminarea editării lui, dacă preferi comportamentul clasic din Yahoo Messenger, de exemplu).

Există un sistem care ne indică într-un mod elegant care sunt mesajele noi ce au mai apărut în valurile pe care le avem sub observaţie iar după ce le citim ele sunt marcate ca citite. Avem şi posibilitatea să ascundem valurile care nu mai prezintă interes imediat pentru a evita aglomerarea lor, urmând să ne fie supuse din nou atenţiei în mod automat în momentul în care în ele apar noi mesaje.

Dar valurile nu sunt neapărat numai secvenţe de text. De exemplu putem ataşa unui val documente pe care dorim să le facem accesibile celorlalţi participanţi, şi asta printr-o simplă operaţie de drag&drop. Operaţia se poate face oricând, nu neapărat în momentul creării valului. Tot prin drag&drop putem adăuga în val fotografii, versiunile reduse (thumbnail) ale acestora devenind vizibile pentru ceilalţi chiar înainte de a se finaliza uploadarea imaginilor. Astfel Google Wave acoperă şi nevoile de file sharing ale utilizatorilor. Mai putem adăuga într-un val şi diverse extensii Google Wave, care sunt progrămele special create pentru a fi încapsulate în interiorul valurilor. De exemplu putem insera un joc de şah interactiv, sau o hartă Google Maps cu care să le arătăm în timp real prietenilor cu care vrem să mergem într-o excursie zona pe care vrem s-o vizităm.

Uimitoare este şi facilitatea de căutare a valurilor, în sensul că este “real time”. Adică dacă dai o căutare după nişte cuvinte cheie şi ţi se afişează o listă de valuri care corespund criteriilor de căutare iar ulterior cineva modifică un alt val astfel încât şi acesta corespunde criteriilor de căutare introduse, acest nou val este adăugat la listă automat, fără ca utilizatorul care caută să mai trebuiască să repete căutarea.

Redau mai jos un filmuleţ foarte instructiv care te poate ajuta să-ţi faci o imagine despre ce ştie Google Wave:

Sau, dacă preferi o descriere ceva mai detaliată:

Iar dacă eşti într-adevăr pasionat de Google Wave, poţi urmări prezentarea completă, de 1 oră şi 20 minute,aici.

Se pare că în faza curentă nu suntem limitaţi în niciun fel la spaţiul de stocare al materialelor pe care le “aruncăm în valuri” (cum se întâmplă în GMail, de exemplu), dar probabil că vor fi impuse unele limite în momentul în care sistemul se maturizează.

Cine are curiozitatea să testeze Google Wave va fi impresionat de noul sistem dar în acelaşi timp nu poate să nu îi observe “simptomele copilăriei”: interfaţa de multe ori enervant de lentă, funcţiile limitate, dintre care unele sunt chiar declarate ca fiind în construcţie, dar la urma urmei sistemul în faza actuală nu este decât un preview, după cum afirmă şi Google. De fapt şi Google Docs, acel echivalent online dat de Google ca răspuns la celebra suită Microsoft Office, era extrem de lent în momentul lansării dar ulterior problema a fost soluţionată. Sperăm şi în cazul lui Google Wave o rezolvare similară cât de curând.

Dar după ce lăsăm timp sistemului să se maturizeze sunt convins că impactul pe piaţă va fi remarcabil.  Iar dacă vrei să încerci şi tu Google Wave şi nu ai invitaţie, lasă un comentariu şi, în măsura în care mai am invitaţii disponibile, te ajut cu plăcere.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: AnalizeTrenduri

Etichete:

Despre autor: Deși pare uneori cam supărat pe viață, de obicei se abține de la critici gratuite, preferând să publice cu preponderenţă analize obiective ale diverselor trenduri din IT. Cu toate că este o fire destul de agitată, totuși nu prea deschide gura decât când știe exact ce vorbește. După cum se poate vedea și din gravatarul lui, nu mai are toate țiglele pe casă... Umblă vorba prin sat că Şopârloiul şi TransMix ar fi una şi aceeaşi persoană.


Pingbacks

  1. [...] Google Wave rămâne în continuare condamnat definitiv la moarte dar execuția acestuia nu va avea loc până [...]


Trackbacks

  1. bagamare.ro spune:

    Google Wave: noul val în comunicare? | IT4Fans – te ajută să te miști în IT!…

    In 30.09.2009 compania Google a lansat publicului 100000 invitatii pentru testarea unui nou produs al sau care promite a fi inceputul unei adevarate revolutii in Internet. E vorba despre Google Wave. Dupa toate probabilitatile, noul produs are un poten…

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.