Cum se convertește un film din 2D în 3D

Pe canalele de știri auzim tot mai des despre recent apărutele televizoare 3D. Gheața a fost spartă de Samsung iar la scurt timp nici ceilalți producători de televizoare nu au ezitat să-și arunce pe piață primii reprezentanți ai noii specii de televizoare. Televizoarele 3D au captat repede atenția mass mediei, dar reacția pozitivă în masă din partea consumatorilor încă se lasă așteptată, în principal din cauza prețului mare (de ordinul miilor de dolari / euro) dar și din cauza absenței materialelor TV care pot fi urmărite în 3D.

Televiziuni care să emită în 3D sunt prea puține (în România nu este încă niciuna – ProTV-ul a anunțat că are în teste tehnologia 3D dar de aici și până la a avea un canal 3D disponibil în casele noastre mai este).

Filmele 3D în schimb au penetrat deja destul de bine piața prin cinemauri. Începând cu celebrul Avatar care este pe buzele tuturor tinerilor (și nu numai) și continuând cu alte filme, însă multe dintre ele nu au fost filmate cu ajutorul unor camere 3D» , ci sunt filme 2D obișnuite convertite în 3D cu ajutorul unor sisteme software specializate. Compania In-Three, creată inițial cu scopul de a converti în 3D filme clasice ca Star Wars (George Lucas a declarat că vrea să convertească toate cele șase filme), a fost mai puternic motivată să lucreze cu producătorii unor filme noi ca Alice in Wonderland (filmele 3D pentru cinema sunt la ora actuală o importantă sursă de venit pentru producători pentru că există o cerere mare din partea publicului).

Oricine a văzut în 3D Alice in Wonderland și Clash of the Titans (ambele filme au fost convertite de la 2D la 3D) a putut observa că efectul obținut în urma conversiei nu este același. Cei mai mulți probabil n-au observat că Alice nu a fost filmat în 3D, în schimb majoritatea criticilor de film sunt de acord că filmul Clash of the Titans a ieșit mai rău prin conversia în 3D decât dacă ar fi fost lăsat în 2D. Conversia la 3D a filmului Alice in Wonderland a durat 4-6 luni în timp ce Clash of the Titans a fost convertit în numai 8-10 săptămâni, iar conversia celor două filme a fost făcută și de companii diferite.

Compania In-Three afirmă că utilizează 400-600 persoane care poartă ochelari 3D pe o durată de 50-75% din ziua de lucru iar costurile pentru a realiza conversia în 3D într-o manieră corespunzătoare se situează undeva între 80000-100000$ pe minut. La care nu putem să nu ne întrebăm cum de nu e mai ieftin să se realizeze filmările folosind direct camere 3D. Răspunsul este că prin conversia 2D-3D cadru cu cadru producătorii au un control mai mare în realizarea anumitor efecte artistice, însă, cum spuneam mai devreme, conversia respectivă poate fi făcută bine sau prost (cum s-a văzut în cazul Clash of the Titans).

Principiul de bază al conversiei 2D-3D este izolarea, într-o primă fază, a obiectelor din scenă care vor fi făcute să apară ca “ieșite” în fața fundalui, după care, într-o fază ulterioară, sunt create câte două imagini ale obiectelor respective, imagini decalate cu o cantitate direct proporțională cu distanța până la fundal (perechile de imagini corespunzătoare obiectelor mai apropiate de privitor vor fi  distanțate mai mult una de alta decât perechile de imagini corespunzătoare obiectelor mai apropiate de fundal). Există, însă, foarte multe variabile care pot fi controlate în cursul procesului de conversie iar modul de a le controla face diferența între o conversie inspirată și una ratată.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

formate din două camere obișnuite care filmează paralel, fiind amplasate la o distanță mică una de alta, comparabilă cu distanța dintre ochii umani, urmărindu-se ca fiecare din ele să surprindă câte o imagine ușor diferită de cealaltă, imagini care vor fi făcute accesibile celor doi ochi ai privitorului folosind metode specificePowered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.


Pingbacks

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Pahon Bogdan-Andrei, IT4Fans România. IT4Fans România said: Cum se convertește un film din 2D în 3D @ http://ur.ly/9Ew6 [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.