Vom avea un internet 3D în 5 ani?

Sean Koehl, un expert de la Intel Labs, afirmă că sunt în curs de apariție tehnologii care vor schimba modul în care interacționăm cu dispozitivele electronice și între noi. Asta s-ar putea întâmpla cam peste 5 ani, afirmă el, când vor exista aplicații tridimensionale care vor crea o impresie 3D realistă.

Koehl crede că viețile noastre vor fi mult diferite: Uitați-vă la tendințele din ultimele două decenii. Gândiți-vă la calculatoarele care au devenit larg-răspândite, la Internet și la dispozitivele mobile. Toată această putere de procesare care a devenit disponibilă de fapt abia am început să o exploatăm. În momentul de față adăugăm tot mai multă inteligență și mai multe capabilități, iar includerea lumilor virtuale 3D în peisaj va duce la experiențe fundamental diferite față de ce avem astăzi.. El a mai adăugat că În momentul în care ajungem în punctul în care dintr-o dată devine ușor să facem ceva care înainte părea greu, atunci putem vorbi despre o schimbare dramatică. Probabil că experiențele noastre pe internet nu vor deveni niciodată complet tridimensionale, însă într-un interval de cinci ani este complet fezabil să facem ca medii de interacțiune tridimensionale să fie accesibile pe scară largă.

De exemplu, spune el, conferințele actuale cu mulți participanți nu creează acestora senzația unei experiențe personale, în schimb crearea unui mediu virtual 3D pentru participarea la o conferință de mari dimensiuni poate crea unui participant senzația mult mai personală că ar sta la aceeași masă cu vorbitorul.Cred că tehnologiile 3D ne vor oferi flexibilitatea necesară pentru a permite oamenilor să beneficieze de avantajele realităților virtuale. Puterea de a ne modela mediul înconjurător după necesități va fi dramatică, a mai afirmat Koehl.

Dacă aruncăm o privire asupra lumilor virtuale de astăzi, grafica este un pic rămasă în urmă, precizează el. Odată ce ajungem la un anumit nivel de performanță, realismul mediului tridimensional se va schimba semnificativ. Probabil în 10 ani realismul mediilor virtuale 3D va ajunge la nivelul secvențelor CGI (Computer-Generated Imagery) pe care Hollywood ni le oferă astăzi.

Dan Olds, un analist de la The Gabriel Consulting Group, afirmă că un internet tridimensional va provoca o mare schimbare în modul în care utilizăm rețeaua. Apariția internetului 3D, cu reprezentări extrem de realiste a oamenilor și locurilor, va schimba lucrurile cu siguranță. Vom participa la mult mai multe întâlniri virtuale și la mai puține întâlniri fizice. Asta va revoluționa și evenimentele colective recreative. De ce să mai mergi la un eveniment sportiv, cum ar fi un meci de fotbal, când îl poți vedea în 3D pe internet și te poți poziționa unde vrei pe stadion? Olds a mai adăugat că adoptarea pe scară largă a unor astfel de tehnologii ar putea da o grea lovitură organizațiilor care asigură în prezent servicii pentru persoanele care călătoresc în vederea participării la astfel de evenimente colective. Dacă cineva poate obține o vedere mai bună asupra acțiunii principale folosind un internet tridimensional, de ce ar mai suporta toate neajunsurile (și costurile) legate de transport (înghesuială etc.).

Aș remarca aici că optimismul lui Olds este puțin exagerat, pentru că mulți dintre spectatorii de la meciurile de fotbal (cel puțin pe plaiurile noastre) merg la meci pentru atmosfera frenetică ce se creează acolo, atmosferă care e greu de crezut că va putea fi în curând simulată în mediile virtuale 3D. Cei mai mulți dintre spectatori probabil că nu vor dori să sacrifice atmosfera reală de la un meci de fotbal pentru a se bucura în schimb de avantajul de se putea poziționa oriunde pe stadion. Iar nevoia oamenilor de a-și elibera tensiunile psihice prin participarea la astfel de evenimente colective nu poate fi negată. Nu am ajuns încă în era în care factorul uman să poată fi suplinit cu ușurință de calculatoare și personal cred că peste cei 5-10 ani evenimentele colective organizate virtual vor fi încă foarte limitate ca posibilități comparativ cu cele reale. Cu toate astea, însă, probabil vor fi alternative demne de luat în calcul. Sunt de acord cu el, în schimb, când afirmă că Pe măsură ce tehnologia se va dezvolta, utilizatorii vor avea mult mai multe opțiuni. Orice întâlnire, oricând. Oamenii vor avea posibilitatea să facă mult mai multe lucruri de la distanță iar companiile vor putea folosi această tehnologie ca o armă competitivă pentru a oferi clienților lor servicii superioare. Iar asta va cauza schimbări enorme.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Trenduri

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.


Pingbacks

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by IT4Fans România. IT4Fans România said: Vom avea un internet 3D în 5 ani? @ http://ur.ly/9IG7 [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.