Inteligența artificială devine mai inteligentă

artificial intelligence the movie caption

În prezent sistemele de inteligență artificială pot fi împărțite în două categorii: cele bazate pe logică și cele bazate pe probabilități. Asta până când un cercetător de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) a dezvoltat un nou limbaj, Churh, care combină cele mai bune aspecte din cele două tipuri de sisteme amintite anterior, rezultând o inteligență artificială mai deșteaptă ca oricând.

Prin 1950 pionierii AI (Artificial Intelligence) și-au imaginat mintea umană ca fiind un set de reguli care pot fi programate și dezvoltate pe baza unor deducții logice: „Dacă știm că păsările pot zbura și ni se spune că un mătăsar este o pasăre, atunci putem deduce că mătăsarii pot zbura.

Problema principală a acestei abordări este că fiecare excepție trebuie specificată expres. Sistemele AI nu puteau realiza că există tipuri de păsări care nu pot zbura – acest lucru trebuia precizat. Modelele AI mai noi au renunțat definitiv la aceste reguli numeroase și s-au orientat spre zona probabilităților: „un calculator este hrănit cu multe exemple de lucruri – cum ar fi poze cu păsări – și este lăsat să deducă singur ce au aceste exemplare în comun.”

Church, „o mega-teorie unificată a inteligenței artificiale” dezvoltată de cercetătorul Noah Goodman de la MIT, combină cele două sisteme, creând reguli bazate pe probabilități care sunt permanent revizuite pe măsură ce sistemul întâlnește noi situații:

Un program Church care nu a întâlnit niciodată o pasăre ce nu poate zbura, știe inițial că orice pasăre poate zbura cu o probabilitate de 99,99%. Dar pe măsură ce învață despre cazuari – și pinguini sau prihori ținuți în cuști sau cu aripile rupte – își revizuiește probabilitatea în consecință. În cele din urmă, probabilitățile reprezintă distincțiile conceptuale pe care toți cercetătorii timpurii din domeniul AI trebuiau să le programeze manual. Dar noile sisteme asimilează aceste dinstincții automat odată cu trecerea timpului – similar cu modul în care oamenii învață noi concepte și le revizuiesc pe cele vechi.

Cercetătorii sunt convinși că fluiditatea oferită de Church va ajuta modelele AI să progreseze iar în cadrul unui test în care un sistem a fost instruit să facă prognoze în funcție de un set de observații, a obținuît un rezultat sensibil mai bun în simularea modului de gândire uman decât modelele tradiționale de inteligență artificială. Church este încă în stadiu incipient, anumite operații specifice – cum ar fi abordarea unor simulări mai complexe ale creierului uman – necesitând multă putere de calcul, dar Goodman va continua să lucreze la acest nou limbaj cu scopul declarat ca acesta să devină mai deștept.

Poate că acesta va fi limbajul capabil să depășească inteligența umană reușind un punctaj satisfăcător la testul Turing.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.


Pingbacks

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by IT4Fans România. IT4Fans România said: Inteligența artificială devine mai inteligentă @ http://ur.ly/9F0j [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.