Apple dată în judecată pentru multitouch

Deși Apple a început deja să livreze iPadul către primii clienți, compania taiwaneză Elan Microelectronics a depus o plângere la Comisia Internațională de comerț din SUA (ITC – International Trade Commission) împotriva celor din Cupertino pe considerentul că deține standard patentat pe multitouchul implementat de firma lui Steve Jobs. În cazul în care această plângere va fi admisă, Comisia amintită anterior poate opri importurile de iPaduri, iPhoneuri, iPoduri Touch și Magic Mouse făcute de către Apple în America.

Elan Microelectronics precizează că deține drepturi intelectuale patentate pe tehnologia detectării atingerii simultate efectuate de mai multe degete, tehnologie care permite implementarea subsecventă în orice aplicație multitouch. Interesantă este alegerea autorității căreia îi este adresată plângerea, respectiv Comisia Internațională de Comerț din SUA, în loc de tradiționalele instanțe de judecată (unde, de altfel, există pe rol un proces cu același obiect încă din aprilie 2009), deoarece în acest caz Elan are o șansă reală să blocheze importurile Apple indiferent de rezultatul judecății profitând astfel de un vid legislativ existent denumit „practici concurențiale neloiale”.

Dar Apple nu se poate victimiza prea mult, mai ales că încearcă să facă același lucru cu HTC (și Google). Totuși, Elan Microelectronics au deja un proces similar câștigat, dându-i în judecată pe simpaticii de la Synaptics pentru încălcarea aceluiași patent multitouch, proces încheiat cu Synaptics fiind obligată să cumpere licența pentru acesta.

De abia ce a terminat scandalul cu Fujitsu asupra trademarkului asupra numelui „iPad” (cei de la Fujitsu s-au lăsat suspect de  ușor convinși să-i permită lui Steve Jobs să folosească numele iPad, bănuită de această bunăvoință fiind o sumă frumușică de bani) și iată că Apple iar ajunge pe cap de afiș în războiul legal al patentelor încălcate – care parcă începe să plictisească.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.


Pingbacks

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by IT4Fans România. IT4Fans România said: Apple dată în judecată pentru multitouch @ http://ur.ly/9iC3 [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.