Cel mai bun antivirus

După părerea mea.

Eu am început, ca orice nou-venit, cu produsele Symantec. Ţin minte că am fost atât de vrăjit de acestea, încât mi-am instalat toată suita de programe (“Norton System Works” parcă îi spunea). Şi eram tare bucuros că puteam să văd tot timpul pe monitor o fereastră care arăta ca bordul unui avion, cu o mulţime de indicatoare (încărcare CPU, RAM, activitate HDD, spaţiu liber pe fiecare partiţie în parte, activitate reţea, fişiere accesate), ce mai, era o nebunie curată. Era un program care, chipurile, se ocupa cu menţinerea deschisă a conexiunii prin dial-up care însă, în ciuda existenţei acestuia, pica la fel de des ca şi înainte. Până când mi-am dat seama că tot păienjenişul ăla de programe îmi consuma o gramadă din resursele calculatorului. Astfel, după câteva luni, m-am hotarât să renunţ la Norton (ocazie cu care am aflat că divorţul de acesta nu e chiar atât de uşor de suportat  - a trebuit să reinstalez tot ca să fiu sigur că am scăpat de el). Dar asta se întâmpla acum un deceniu.

Am încercat apoi, pe rând, urmatoarele:

1. RAV (Reliable Antivirus – cumpărat în 2003 de Microsoft) – am fost mulţumit de el, cât l-am folosit;

2. Panda Antivirus – dezastru total, păcat de ursuleţul ăla, nu merita să ajungă în asemenea hal;

3. McAfee – doar pentru o scurtă perioadă de timp, dar nu m-a impresionat în vreun fel;

4. BitDefender – pe ăsta nu l-am suportat niciodată. Din cauză că n-au mişcat în front cât mai exista RAV-ul, iar după aia s-au trezit şi ei ca mare producator românesc de produse de securitate. E drept că au început abia din 2001, dar mai planează asupra lor şi unele suspiciuni cum că ar fabrica viruşi la care, culmea! Găsesc primii antidotul (nu fără a trâmbiţa isprava pe toate canalele). Mă rog, nu sunt fanul lor numărul 1.

5. Kaspersky – cel mai bun antivirus, dupa umilă mea parere. Şi nu din cauză ca vine de la ruşi. De fapt, chiar ăsta e motivul, ruşii sunt daţi naibii în materie de calculatoare. Tocmai de aia sunt şi atât de eficienţi în campania anti-piratare. Un antivirus care-şi merită banii, cu o semnatură puţin agresivă asupra sistemului, oferind în schimb protecţie maximă. Modulul de examinare heuristică este cel mai bun în aproape toate testele comparative (mai puţin cele plătite de companiile concurente ;) )

6. Avast Antivirus – versiunea free – am renunţat la el pentru că trebuia să mă înregistrez anual (chiar dacă e free), şi mai ales pentru că mi s-a parut că nu e atât de atent cum lăsa să se înţeleagă că ar fi versiunea pro.

7. AVG – m-a enervat că-mi trântea un banner pe ecran prin care mă invita să cumpăr versiunea pro, când îmi era lumea mai dragă;

8. Nod32 – locul 2 în topul meu personal, după Kaspersky, am renunţat la el pentru că nu mai găseam crack-uri sau chei şi am considerat că nu merită banii;

9. DrWeb – un antivirus cu gene ruseşti care mi-a plăcut; nu mai ştiu de ce mi-a dispărut de pe radar;

10. F-Prot – versiunea DOS – considerat încă de mulţi ca fiind un antivirus foarte bun, păcat că au renunţat la a-i mai asigura suport;

11. ClamAV – slăbuţ

12. Comodo – îl folosesc de mai bine de un an şi-mi place la el că este foarte atent cu sistemul meu, îşi face update-urile singur (şi destul de des), are unul dintre cele mai bune firewall-uri (unii zic că mai bun decăt ZoneAlarm versiunea free).

Între timp am ajuns să apreciez un antivirus care ocupă cât mai puţine resurse, cu viteză de scanare mare, actualizări dese şi care nu-ţi dă prea multe bătăi de cap.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Analize

Etichete:

Despre autor: Deși pare uneori cam supărat pe viață, de obicei se abține de la critici gratuite, preferând să publice cu preponderenţă analize obiective ale diverselor trenduri din IT. Cu toate că este o fire destul de agitată, totuși nu prea deschide gura decât când știe exact ce vorbește. După cum se poate vedea și din gravatarul lui, nu mai are toate țiglele pe casă... Umblă vorba prin sat că Şopârloiul şi TransMix ar fi una şi aceeaşi persoană.


Pingbacks

  1. [...] începutul articolului a fost întocmită de către – surpriză, surpriză – o companie antivirus, PandaLabs, al cărui principal interes este să ne reamintească constant amenințările [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.